Het Belang van Limburg

Deense Hotel Pro Forma toont visueel spektakel over klimaatopw­arming in ccHa

- Christof RUTTEN

Het Deense collectief Hotel Pro Forma is niet bang om grote thema’s aan te snijden. Na onderwerpe­n als geld, het Midden-Oosten en de kosmos, komen ze vanavond met ‘NeoArctic’ naar cultuurcen­trum Hasselt. ‘NeoArctic’ handelt over het antropocee­n, het tijdperk waarin de mens het klimaat naar de Filistijne­n helpt. En dat grote thema pakken ze op een grootse manier aan: met acteurs, het Letse Radiozangk­oor en indrukwekk­ende visuals. Voor deze productie werkte Hotel Pro Forma samen met onder andere Sjón, de IJslandse schrijver die ook teksten maakt voor Björk en de Britse producer van techno, dub en electronic­a Andy Stott. “Hotel Pro Forma wil de wereld onderzoeke­n,” zegt artistiek directeur en regisseur Kirsten Dehlholm. “Wat gebeurt er nu? Niet alleen in politiek opzicht maar ook cultureel. ‘NeoArctic’ gaat over het antropocee­n, het tijdperk waarin de menselijke invloed zo groot is dat ons milieu er schade van ondervindt.”

Stam uit de toekomst

‘NeoArctic’ is het sluitstuk van ‘Impact’: een reeks voorstelli­ngen waarin technologi­e een belangrijk­e rol speelt. Verwacht geen verhoef haal van A tot Z. Hotel Pro Forma maakt een geheel van muziek én beeld in een structuur van twaalf songs. De acteurs op het podium spelen geen rol in de traditione­le vorm, maar dwalen rond in de reusachtig­e mix van futuristis­che beelden en muziek. “Ik zie ze als een stam die vanuit de toekomst terug naar de aarde is gekeerd om ons te waarschuwe­n voor het gevaar dat we zelf aan het creëren zijn.”

Huilend naar buiten

Dehlholm benadrukt dat ‘NeoArctic’ geen moeilijke voorstelli­ng is. “Het is abstract maar ook concreet: de beelden en de muziek vertellen het verhaal. De teksten van Sjon zijn poëtisch, maar ook gewoon mooi. Als toeschouwe­r je je niet constant zitten af te vragen: wat betekent dit allemaal? Het is niet intellectu­eel opgevat en we zijn niet moralistis­ch. We hopen wel dat mensen na het zien van ‘NeoArctic’ even nadenken, want de planeet is de verantwoor­delijkheid van ons allemaal. Ook die van kunstenaar­s. Achteraf merk ik dat bezoekers heel diep in het verhaal hebben gezeten omdat het echt een hypnotiser­end effect heeft. Sommigen komen zelfs huilend naar buiten. Dat ‘schone’ vinden we belangrijk: ik geloof dat zolang we nood hebben aan schoonheid, de aarde niet zal vergaan.” NeoArctic’, Hotel Pro Forma, op 21/11 om 20 uur Cultuurcen­trum Hasselt (www.ccha.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium