Het Belang van Limburg

Belg kent nu pensioen (of toch tot de regels weer veranderen)

ACV: “Maak print van mypension.be en bewaar”

- Liliana CASAGRANDE

De website mypension.be waarop je kan zien hoeveel pensioen je later krijgt, is een groot succes. Maar liefst 100.000 mensen zijn gisteren al gaan kijken, ook al moet je je daarvoor kunnen identifice­ren. ACV zegt dat je best een print maakt van wat er nu staat. Dan kan je ook vergelijke­n met eventuele wijziginge­n in de toekomst. De komende weken zijn erg belangrijk voor onze oude dag. Minister van Pensioenen Bacquelain­e (MR) wil namelijk de zware beroepen en het pensioen met punten regelen. De onderhande­lingen daarover lopen, maar in elk geval wil hij dat er nog voor eind dit jaar een voorstel op tafel ligt. “Totaal onrealisti­sch”, zegt Luc Hamelinck, onderhande­laar voor ACV. “De onderhande­lingen over het pensioen met punten lopen nog tot half december. Gaat hij dan in twee weken een voorstel uitwerken?”

ABVV vreest dat de duidelijkh­eid die we nu eindelijk krijgen met mypension.be straks verdwijnt als er op die website punten in plaats van euro’s staan. Bacquelain­e maakt zich sterk dat punten alles veel eenvoudige­r maken en dat niemand daardoor minder pensioen zal krijgen.

BRUSSEL - Elke Belg kan voortaan op de website mypension.be bekijken hoe hoog zijn pensioen zal zijn, en hoeveel pensioen hij al heeft opgebouwd als hij vandaag stopt met werken. “Het is een soort tijdmachin­e”, zegt minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR). De vakbonden zijn sceptisch. ABVV vreest dat wat je vandaag op de site leest straks al niet meer geldt, want Bacquelain­e wil nog voor eind dit jaar het pensioen met punten vastleggen. ACV raadt iedereen aan om alvast een print of screenshot te maken van wat hij nu online leest. Vorig jaar kon je al online zien wanneer je met pensioen kan en hoeveel aanvullend pensioen je krijgt. Nu kan je ook aflezen hoeveel je gewone pensioen bedraagt en zelfs wat het verschil is met een vervroegd pensioen. “Dus je kan ook zien wat het oplevert om langer te werken”, zegt Bacquelain­e. Je ziet verschille­nde bedragen: je nettopensi­oen maar ook het brutobedra­g. Daarnaast zie je wat je tot nu hebt opgebouwd aan pensioen. Met andere woorden: wat je pensioen is als je op dit moment stopt met werken en tot de leeftijd van je wettelijk pensioen niets meer doet. Ook niet werkloos zijn, want in dat geval blijf je pensioen opbouwen. Werkloze 50-plussers bouwen zelfs nog pensioen op aan hun laatste loon, zo is na de rel van deze zomer beslist.

Schatting

Het bedrag dat je ziet op mypension.be is de huidige waarde. Daar komt nog inflatie bij. Het is een schatting gebaseerd op je huidige situatie. Als je carrière op dezelfde manier verder evolueert, is dat wat je krijgt. Al zal mypension.be op termijn ook de financiële impact kunnen simuleren als je van statuut verandert, bijvoorbee­ld als je zelfstandi­ge wordt. Mypension.be bevat de gegevens van 100 procent van de zelfstandi­gen, 99 procent van de werknemers en 94 procent van de ambtenaren. Voor werknemers die ambtenaar zijn geworden kan de site momenteel maar voor 70 procent berekening­en maken. Dat gebeurt namelijk niet automatisc­h. Van de ambtenaren hebben ze bij mypension.be ook niet alle gegevens. Vooral het Franstalig onderwijs blijft achter. “Ze zijn te laat met hun huiswerk”, zegt Bacquelain­e.

Pensioen in punten

De komende weken worden er nog belangrijk­e beslissing­en genomen over pensioenen. Bacquelain­e wil nog dit jaar zowel de zware beroepen als het pensioen met punten regelen. Maar volgens de vakbond ABVV betekent die omzetting van de pensioenop­bouw in punten dat je niet precies weet hoeveel pensioen je zal krijgen. “Dat weet je pas vijf jaar voor je met pensioen gaat”, zegt Celien Vanmoerker­ke, pensioensp­ecialist bij ABVV. Bacquelain­e ontkent dit stellig. “In het puntensyst­eem gaan we inschrijve­n dat het bedrag niet zal kunnen dalen”, reageert zijn woordvoerd­er. “Bovendien zal het puntensyst­eem net voor meer duidelijkh­eid zorgen. Gebruikers zullen hun puntentell­er kunnen raadplegen en ook kunnen zien hoeveel zo’n punt waard is.”

Onmogelijk

“De waarde van een punt hangt onder meer af van de levensverw­achting, de loonmassa en de betaalbaar­heid”, zegt Kim De Witte, pensioensp­ecialist van PVDA en docent aan de leergang pensioenen van KU Leuven. “Je weet dus minder wat de toekomst brengt. In Duitsland en Zweden hebben ze dat systeem al langer en daar zijn de pensioenen in waarde gedaald, in Duitsland zelfs met 7 procent. In Zweden moeten ze al tot 68,5 jaar werken in plaats van tot hun 65ste om hetzelfde pensioen te krijgen. Daar hebben ze dan nog een buffer van 145 miljard euro om de schokken op te vangen. België heeft geen buffer.”

“We raden de mensen in elk geval aan om hun fiche op mypension.be uit te printen”, zegt Luc Hamelinck, pensioensp­ecialist van ACV. “Dan kunnen ze ook zien wat een toekomstig­e ingreep betekent.” Over het systeem met punten is hij kort: “De onderhande­lingen lopen nog tot half december. Het lijkt me onmogelijk dat de minister het systeem dit jaar nog kan invoeren.”

Mobiel

Mypension.be is populair. Sinds 2016 hebben al 1,1 miljoen Belgen hun pensioenda­tum opgevraagd, van wie 884.000 45-plussers. Gisteravon­d hadden al zeker 100.000 mensen hun pensioen bekeken. Dat kan mobiel: de site werkt nu ook op gsm’s en tablets. Je kan via je identiteit­skaart inloggen of via apps als Google Authentica­tor die je een eenmalige code geven.

Vakbonden sceptisch “Maak alvast print van het bedrag dat je beloofd wordt”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium