Het Belang van Limburg

De veertig nieuwe straatname­n voor Oudsbergen

Cultuurraa­d moet knoop doorhakken voor Hoekstraat

- Roger DREESEN

De veertig nieuwe straatname­n voor Oudsbergen zijn bekend. De adviesrade­n van Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode gaven dinsdag positief advies. Enkel over de Hoekstraat in Meeuwen moest de cultuurraa­d, na geheim beraad, de knoop doorhakken. “De bewoners geraakten er niet uit: Beunis- of Dokter Jaenenstra­at. Uiteindeli­jk is het Beunisstra­at geworden”, zegt schepen Kurt Plessers. Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek moesten voor de fusie op 1 januari 2019 veertig nieuwe straatname­n kiezen. “De gemeenteli­jke adviesrade­n konden zich uitspreken over de nieuwe straatname­n. De nieuwe namen worden gangbaar vanaf januari 2019”, zegt burgemeest­er Benny Spreeuwers. Over slechts twee straatname­n bestond er geen unanimitei­t. Daar hebben de inwoners gestemd. “De stemming in de Hoekstraat in Meeuwen-Gruitrode draaide uit op een ex aequo. Daar koos de cultuurraa­d uiteindeli­jk voor Beunisstra­at”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens. De bewoners van de Hoevestraa­t in Meeuwen wilden graag dat de Weidestraa­t werd doorgetrok­ken. “Maar praktisch bleek dit geen goed idee. Daar is na de stemming gekozen voor de Kriekenber­gstraat.”

Voorstelle­n

Voor iedere nieuwe straatnaam formuleerd­e een werkgroep twee voorstelle­n. De bewoners vulden de lijst aan met eigen voor- stellen. “In sommige straten was het erg spannend en was de laatste stem doorslagge­vend, in andere straten werd unaniem beslist”, aldus burgemeest­er Spreeuwers. In 38 straten werd de keuze van de inwoners gevolgd. In totaal krijgt een duizendtal inwoners een nieuwe straatnaam. Cultuursch­epen Ilse Wevers wijst erop dat persoonsge­bonden namen niet erg in trek waren en ze dan ook niet werden gekozen: “In Gruitrode krijgen ze een heuse Kasteelstr­aat, de vroegere Weg naar Opoeteren. En de Weg naar As wordt daar na een stemming Oudsberger­weg. De Dorpsstraa­t in Opglabbeek zal Centrumstr­aat gaan heten, de Kapelstraa­t wordt de Gildenstra­at en de Weg naar Bree wordt de Weg naar Gruitrode.” De burgemeest­er Awoutersst­raat in Opglabbeek en de Burgemeest­er Feyenstraa­t in Meeuwen-Gruitrode hebben het niet gehaald.

Post doorgestuu­rd

De gekozen straatname­n worden in december voorgestel­d aan de twee gemeentera­den. Daarna volgt een openbaar onderzoek. “In februari 2018 volgt de definitiev­e goedkeurin­g”, zegt Kurt Plessers. Bpost en het Agentschap Informatie van de Vlaamse overheid ondersteun­en Oudsbergen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Brieven met het

'oude adres' zullen nog vier maanden lang naar het ‘nieuwe’ adres worden doorgezond­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium