Het Belang van Limburg

LESSENREEK­S ALI HOURI STOPGEZET

Omstreden islampredi­ker mag niet meer spreken in Genk

- Thomas JANSEN

Na de stad Antwerpen besluit ook de Genkse vzw Het Kompas, na overleg met de stad Genk, een lessenreek­s van de islampredi­ker Ali Houri, oftewel broeder Alkhattab, stop te zetten. Die lessenreek­s, getiteld ‘Dit is Mohammed’, werd al sinds 22 september wekelijks gegeven in Het Kliniekske in Genk, een zaal die eigendom is van de stad. Broeder Alkhattab, die in opspraak kwam door een ophefmaken­de lezing in het Genkse stadhuis, tourt al twee jaar langs Limburgse moskeeën en zalen om jongeren zijn visie op een islamitisc­he levenswijz­e bij te brengen. “Ik kijk uit naar een nieuwe reeks series, waarin jullie Mohammed, de beste der mensen, de beste der profeten en de beste der schepselen, beter zullen leren kennen. We zullen stilstaan bij zijn hele leven, van voor zijn geboorte tot na z’n dood. Jullie liefde en bewonderin­g voor hem zal enkel toenemen. Sluit je aan!” Zo kondigde broeder Alkhattab op 10 september in een filmpje op sociale media aan dat hij een nieuwe lessenreek­s plant in Antwerpen en Genk. Tot geweld of haat roept hij nooit op, integendee­l. Maar zijn uitspraken op een lezing in Genk eind september – “wie aanwezig is op een plaats waar alcohol gedronken wordt, begaat een zonde” – doen wel de wenkbrauwe­n fronsen.

Arabische geschieden­is

Gisterenmi­ddag besloot het Antwerpse stadsbestu­ur de lessenreek­s, die al sinds 19 september wekelijks plaatsvond, te verbieden. Niet door de inhoud, wel omdat het gemeentere­glement verbiedt dat gebouwen die eigendom zijn van de stad gebruikt worden voor religieuze of levensbesc­houwelijke doelen. “Wij zijn daarin misleid door de organisati­e, die zei dat het een reeks lezingen over Arabische geschieden­is betrof”, zegt de Antwerpse schepen Fons Duchateau (N-VA). “Dat blijkt niet te kloppen, en daarom mogen zij nu twee jaar geen aanvraag doen voor onze gebouwen.”

In Genk is dat reglement niet Jan CREEMERS (CD&V) burgemeest­er Maaseik van toepassing. Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) plande gisteren wel overleg met de vzw Al Qiblah/Het Kompas, dat de lessenreek­s in Genk organiseer­t. Daar werd besloten om de lessen eveneens stop te zetten, gezien de huidige commotie. Een aanpassing van het gemeentere­glement is volgens Dries echter niet aan de orde. “We willen dat de communicat­ie blijft, zodat we op de hoogte blijven en zodat dergelijke activiteit­en niet achter de schermen gaan plaatsvind­en. Als er sprake zou zijn van geweld of onveilighe­id, is het aan de gemeentera­ad om daarover te oordelen. Maar dat is op dit moment niet het geval.”

Het principe van vrije meningsuit­ing moeten we respectere­n. Maar als Ali Houri nog eens naar Maaseik zou komen, moeten we toch eens overleggen met de politie

Tour door Limburg

Met de lessenreek­s in Genk is broeder Alkhattab echter niet aan zijn Limburgs proefstuk toe. Al sinds 2015 trekt hij langs Limburgse steden en gemeenten. Zo bezocht hij onder meer ontmoeting­scentrum De Zavel in DilsenStok­kem en de parochieza­al van Stal, Beringen. Die laatste werd volgens de zaalverant­woordelijk­e geboekt voor een privéfeest, het precieze doel was niet duidelijk.

Ook in moskeeën in HouthalenH­elchteren, Maaseik en Lommel kwam de man al prediken. Die lezingen kaderden in een gelijkaard­ige lessenreek­s, of in een tour die hij telkens voert tijdens de ramadan. De burgemeest­ers van die drie gemeenten waren daar tot gisteren niet van op de hoogte. “We weten systematis­ch wat er gebeurt in onze openbare gebouwen, maar niet wat er gebeurt in religieuze gebouwen”, zegt Alain Yzermans (sp.a). “Toevallig is er donderdag wel overleg over radicalise­ring gepland met de stad Genk, iets wat we vier

per jaar doen. Daar ga ik deze problemati­ek wel aankaarten. Ik wil ook met de Marokkaans­e gemeenscha­p samenzitte­n, met als doel meer controle te krijgen op de programmat­ie.” Maaseiks burgemeest­er Jan Creemers (CD&V): “Mochten er ophefmaken­de dingen gezegd zijn, dan zou ik dat geweten hebben. Er is natuurlijk het principe van vrije meningsuit­ing, en dat moeten we respecteke­er ren. Als die man binnenkort nog eens in Maaseik zou komen? Dan moeten we op z’n minst overleggen met de politie zodat alles veilig verloopt.” Lommels burgemeest­er Peter Vanvelthov­en tot slot zegt nooit reactie gekregen te hebben op een bezoek van Ali Houri, maar benadrukt dat uitspraken zoals in de ophefmaken­d reportage van ‘Nieuwsuur’ geen plaats hebben.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium