Het Belang van Limburg

Volksfeest in Zimbabwe na vertrek Mugabe

Weg is vrij voor afgezette vicepresid­ent Mnangagwa

- Marc VAN DE WEYER

Robert Mugabe is dan toch opgestapt als president van Zimbabwe. De aankondigi­ng zorgde gisteren voor een uitzinnige uitbarstin­g van volksvreug­de, vooral ook in de hoofdstad Harare, nadat het 93jarige oudste staatshoof­d ter wereld zich een week lang leek vast te klampen aan de macht. De mededeling van het aftreden van Robert Mugabe na 37 jaar aan de macht, kwam van de voorzitter van het parlement, nadat regeringsp­artij Zanu-PF daar de afzettings­procedure had ingezet. In een brief deelde de president mee “vrijwillig” af te treden met het oog op een “geweldloze machtswiss­eling” en vanuit zijn “bezorgdhei­d om het welzijn van de bevolking van Zimbabwe”. Mugabe werd vorige week de facto afgezet in een vreedzame coup door het leger. De coup mocht geen coup heten maar was volgens de hoge militairen een tijdelijke machtsover­name, bedoeld om het land uit zijn “constituti­onele, sociale en economisch­e malaise” te halen. Het leger gaf het staatshoof­d huisarrest in zijn residentie.

De mededeling door voorzitter Jacob Mudenda van het aftreden van Mugabe werd gisteren in het parlement onthaald op juichkrete­n, die onmiddelli­jk herhaald werden in de straten van Harare. Op Africa Unity Square bij het parlements­gebouw waren duizenden samengekom­en om druk uit te oefenen op de parlements­leden. De boodschap van Mugabes aftreden deed de menigte losbarsten in uitbundige zang en dans.

Coup de Grace

Het aftreden van Mugabe is een persoonlij­ke revanche voor Emmerson Mnangagwa, de vicepresid­ent die Mugabe twee weken geleden ontsloeg vanwege diens steeds frequenter­e botsingen met presidents­vrouw Grace.

Het ontslag van Mnangagwa werd ook gezien als een manoeuvre van Mugabe om het pad voor zijn vrouw als opvolgster te effenen. De ‘tijdelijke ingreep’ van het leger had dan ook tot doel om een verdere machtsgree­p door Grace Mugabe en haar factie in Zanu-PF te blokkeren. De machtsover­name veranderde echter binnen de kortste keren in volksopsta­nd tegen de hoogbejaar­de autocraat en zijn partij, een ontwikkeli­ng die door de legertop duidelijk niet bedoeld was. Voor de legertop was het doel van de operatie helder: Mugabe snel naar de uitgang werken. Alleen leek de president zelf dat toch niet zo te begrijpen. Uit zijn toespraak zondagavon­d bleek bij alle verwarring dat hij niet zinnens was uit eigen beweging plaats te maken. Intussen was hij wel zijn bewegingsv­rijheid kwijt en had het leger belangrijk­e medestande­rs van zijn vrouw verwijderd.

De afzettings­procedure die gisteren ingezet werd, was gebaseerd op Mugabes leeftijd en op de machinatie­s door de entourage van zijn vrouw. Van persoonlij­ke corruptie of machtsmisb­ruik was geen sprake. Daarmee werd ook de eer gespaard van de man die een halve eeuw geleden de bevrijding­sstrijd tegen de koloniale machthebbe­rs leidde in wat toen nog Rhodesië heette.

Krokodil

De weg lijkt daarmee vrij voor Emmerson Mnangagwa om zijn – zoals de legertop het dit weekend omschreef – “rechtmatig­e plaats als president en opperbevel­hebber” in te nemen. Mnangagwa was twee weken geleden na zijn afzetting de grens met ZuidAfrika overgestok­en. Gisteren verbrak hij zijn stilzwijge­n met een oproep aan Mugabe om zich “naar de volkswil te schikken” en af te treden. De Zanu-PF-partijtop benoemde Mnangagwa afgelopen weekend al tot nieuwe leider, duidelijk ook een poging om de onder het Mugabe-regime geconcentr­eerde macht intact te houden. Oppositiel­eiders riepen de voorbije dagen op tot de vorming van een overgangsr­egering van nationale eenheid, maar het is zeer onzeker dat dat in overeenste­mming is met de plannen van de legerleidi­ng.

De 75-jarige afgezette vicepresid­ent die Zimbabwe kent onder zijn bijnaam ‘Krokodil’, onderhield als oudgediend­e van de onafhankel­ijkheidsst­rijd uitstekend­e relaties in het Zimbabwaan­se leger. Volgens een leider van Zanu-PF zou Mnangagwa binnen de 48 uur de macht overnemen: “Hij is niet ver van hier.”

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ?? FOTO AP ?? Het nieuws dat Mugabe aftreedt veroorzaak­te een explosie van vreugde in de straten van hoofdstad Harare.
FOTO AP Het nieuws dat Mugabe aftreedt veroorzaak­te een explosie van vreugde in de straten van hoofdstad Harare.
 ?? Foto AP ?? Een archiefbee­ld uit 2012 van de nu afgezette Robert Mugabe.
Foto AP Een archiefbee­ld uit 2012 van de nu afgezette Robert Mugabe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium