Het Belang van Limburg

Print uw pensioen

- Door Liliana Casagrande

Honderddui­zend mensen zijn gisteren al op mypension.be gaan kijken hoeveel pensioen ze straks krijgen. Aangezien je hiervoor een identiteit­skaartleze­r of speciale identifica­tie-app nodig hebt, kan je ervan uitgaan dat nog veel meer mensen geïnteress­eerd zijn in de website.

De site geeft dan ook echt wel antwoorden op vragen als: hoe lang moet ik nog werken? Hoeveel levert me dat op? Netto? Met of zonder aanvullend pensioen? Zeer interessan­t is ook het bedrag dat je tot nu toe al hebt opgebouwd. Dus als je vandaag beslist om voortaan te niksen, weet je wat je kan verwachten zodra je met pensioen mag. Je kan ook het verschil aflezen tussen vervroegd pensioen of doorwerken.

De overheid is intussen van alles aan het bedenken om ons langer aan de slag te houden. Zo kan je ook na je wettelijke pensioenle­eftijd nog verder pensioen opbouwen of kan je je pensioen maar deeltijds opnemen. Allemaal om intussen andermans pensioen te betalen, want daar komt het eigenlijk op neer.

Die interesse is er ook omdat – tot nu toe – niemand precies wist wat dat pensioen ooit zou opleveren.

Het bedrag is uiteraard maar een schatting, maar je weet dan toch al of er nog een koffie en een elektrisch­e fiets vanaf kan. Maar de vakbonden vertrouwen het niet. ACV raadt zelfs aan om je dossier van mypension.be af te drukken. Zodra deze – of zeker de volgende – regering een of andere nieuwighei­d invoert, haal je dat weer boven en weet je tenminste wat die ingreep je kost. Want wellicht zal je dat soort simulaties niet op mypension.be kunnen aflezen.

Maar de grote veranderin­g zal in elk geval het pensioen met punten zijn. Minister van Pensioenen Bacquelain­e (MR) wil dit jaar nog met een voorstel komen om je loopbaanja­ren om te zetten in punten, wellicht ook die uit het verleden. De vakbonden zijn stomverbaa­sd over die snelheid. “Totaal onrealisti­sch”, zegt de ACV-onderhande­laar. Ook de zware beroepen wil Bacquelain­e nog dit jaar regelen. De komende weken worden dus zeer beslissend voor onze oude dag.

De cijfers zijn intussen om van te duizelen: in 2016 hebben we 2 miljoen mensen 37 miljard euro pensioen uitbetaald. Dat is anderhalve keer het federale budget voor gezondheid­szorg. Dus als er wat fout loopt met de inkomsten, nog een ferme crisis bijvoorbee­ld, dan kan het moeilijk worden om die pensioenka­s te spijzen. In landen als Zweden hebben ze 145 miljard om schokken op te vangen, wij hebben niets. Alleen werkenden die betalen.

Die tip om je pensioen af te drukken is dus zeker niet overbodig. Een blad papier is in elk geval betrouwbaa­rder dan de politiek. Doen dus, en goed bijhouden.

Die tip om je pensioen af te drukken is zeker niet overbodig. Een blad papier is in elk geval betrouwbaa­rder dan de politiek. Doen dus, en goed bijhouden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium