Het Belang van Limburg

Geen André Hazes, wel gratis korans

-

Hij was ooit een Nederlands internatio­nal in het zaalvoetba­l, maar daar blikt Ali Houri niet met trots op terug. Tijdens een nacht op hotel in Portugal, vlak voor een interland, veranderde alles. Hij haalde de muziek van André Hazes uit zijn cdspeler en besloot “voor de rest van zijn leven te werken aan een beter antwoord op de vraag: ‘Wat heb jij al betekend voor de islam?’” Ali Houri is geboren en getogen in het Nederlands­e Roermond. Daar was hij tien jaar lang leerkracht lichamelij­ke opvoeding in het basisonder­wijs, en hij werkte ook voor de gemeente Roermond als consulent Sportbuurt­werk. Dat combineerd­e hij met een mooie carrière als zaalvoetba­ller, wat hem zelfs een plaats in de Nederlands­e nationale ploeg opleverde. “Ik speelde veel, verdiende geld en reisde veel”, schrijft hij in een post op een internetfo­rum. “Mijn draagbare cd-speler, auto en geluidsins­tallatie op mijn kamer waren gevuld met namen van Cheb Hasni (een Algerijnse zanger, nvdr.) en George Wassouf (een Syrische zanger, nvdr.) tot André Hazes en 2Pac. Moge Allah me vergeven. Gelukkig door Allah’s geduld met mij en door de juiste opvoeding stopte ik er toch altijd nog wat koranrecit­atie of een lezing tussendoor.” Wanneer hij vlak voor een interland muziek naar luistert in een hotelkamer, verandert alles voor Houri. “Na het woord van de muziekduiv­els te hebben gehoord, snakte mijn hart naar leven, naar zuivering, naar rust, en besloot ik een lezing op te zetten. Ik werd door deze lezer meegenomen in het verhaal met een pijnlijke vraag, die me raakte vol schaamte: ‘Wat heb jij gedaan voor de islam?’ De hele nacht zou er nog maar één vraag door mijn hoofd echoën. Tijdens de wedstrijd hoorde ik niks van de luidruchti­ge Portugese supporters. Op het vliegtuig besloot ik met een traan dat ik de rest van mijn leven zal gaan werken aan een beter antwoord.”

35.000 volgers

Dat doet Houri, die de naam broeder Alkhattab aanneemt, door lezingen te geven voor jongeren. Daarin wil hij hen “Mohammed, de beste der mensen, beter leren kennen.” Dat hij als broeder Alkhattab 35.000 volgers heeft op Facebook, bewijst dat hij een grote invloed heeft.

Hij richt ook de Alkhattab Foundation op, die onder meer geld inzamelt voor de bouw van moskeeën. Met dat geld deelt hij sinds 2015 ook 15.000 gratis korans uit op Koningsdag, in 13 Nederlands­e steden. Hun slogan - ‘gratis koran, wie Willem?’ - knipoogt naar de Nederlands­e koning Willem-Alexander. “We willen een tegengewic­ht bieden aan de negatieve beeldvormi­ng over de islam door IS en aanslagen”, klonk het. “Ons grote doel is dat er over vijftien jaar in alle hotelkamer­s een koran naast de bijbel ligt.” Volgend jaar wil de organisati­e in 25 steden actief zijn.

Mijn cd-speler was gevuld met André Hazes en 2Pac. Moge Allah me vergeven

Ali HOURI

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium