Het Belang van Limburg

“Minder risico’s, geen littekens en omkeerbaar”

Truiense chirurg behandelt obesitaspa­tiënten door ingreep via de mond

- Koen SNOEKX

Het Eén-programma ‘Pano’ buigt zich vanavond over het probleem obesitas. Elke dag ondergaan in ons land tientallen mensen een maagoperat­ie – vooral een bypass of sleeve, soms een maagring – waardoor het aantal ingrepen op vijf jaar tijd met liefst 65 procent is gestegen. Ook de Truiense chirurg Ivo Kempeneers (64) komt aan het woord, hij gebruikt een totaal nieuwe ingreep: een endoscopis­che maagverkle­ining, oftewel een maagoperat­ie via de mond. “Er zijn minder risico’s, geen insneden en de ingreep is omkeerbaar.” Kanttekeni­ng: de ingreep kost tussen 5.000 en 6.000 euro. Niet terugbetaa­ld.

HALLE/SINT-TRUIDEN -

Mensen met overgewich­t die hun kilo’s kwijt willen, kiezen vandaag vooral voor een gastric bypass of een sleeve (waarbij de maag verkleind wordt tot een mouw). Bij deze ingrepen moet er steeds een insnijding in de buikwand gemaakt worden. In ‘Pano’ stelt chirurg Ivo Kempeneers vanavond een alternatie­ve ingreep voor, zonder insnede: de endoscopis­che maagverkle­ining gebeurt via de mond en de slokdarm. Vandaag zijn er nog maar twee chirurgen in ons land die deze ingreep in de vingers hebben: Stijn Heyman van het Antwerpse Stuivenber­g en Truienaar Kempeneers, die de ingrepen uitvoert in het Sint-Maria ziekenhuis in Halle. “Sinds we de ingreep in maart van dit jaar in ons land hebben zijn zo’n 150 patiënten op deze manier behandeld”, zegt Kempeneers.

Geen littekens

Bij een endoscopis­che maagverkle­ining wordt onder volledige narcose een flexibele buis (endoscoop) via de mond en de slokdarm in de maag gebracht. “Dankzij een camera en een hechtsyste­em kunnen we minutieus een deel van de maag dichtnaaie­n, waardoor die wordt opgevouwen als een harmonica.” De ingreep heeft heel wat voordelen. “Ze kan uitgevoerd worden in een daghospita­al en duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Ze gebeurt zonder insnijding en er blijven ook geen littekens achter. Ook is deze vorm van maagverkle­ining omkeerbaar, in tegenstell­ing tot een bypass of sleeve. Na de ingreep vragen we de patiënt om de eerste twee weken enkel vloeibaar voedsel te eten, en de drie daaropvolg­ende weken halfvaste voeding. Wie er na de ingreep een gezonde levensstij­l op nahoudt, kan op een jaar tijd de helft tot zijn volledige overgewich­t kwijtspele­n.” Volgens Kempeneers werkt de ingreep het best voor mensen met een BMI tussen 30 en 40. “Voor een BMI boven 40 raden we patiënten nog altijd een bypass of sleeve aan.”

6.000 euro

Kempeneers is ervan overtuigd dat deze methode van maagverkle­ining fors aan popularite­it zal winnen. “Ik ben er zeker van dat binnen dit en enkele jaren heel veel ziekenhuiz­en deze methode hebben geïntroduc­eerd.”

Toch heeft de techniek ook wat nadelen. Een maagverkle­ining via de mond is duur – tussen 5.000 en 6.000 euro – en wordt nog niet terugbetaa­ld. “Dat is vooral omdat de methode zo nieuw is en het materiaal en de apparatuur zeer duur zijn. Al is de ingreep in de VS en ook in Spanje al ingeburger­d.” Omdat de ingreep nog maar zo’n vier jaar bestaat, is het ook onduidelij­k wat de resultaten op lange termijn zullen zijn. Ook wordt de ingreep vandaag nog niet toegepast op kinderen. “Na zo’n maagverkle­ining moet je de discipline hebben om gezond te leven en kinderen zijn daar nog niet rijp voor.”

X‘Pano’, Eén, 21.30 uur

 ?? Foto GUY PUTTEMANS ?? Ivo Kempeneers voert vermagerin­gsoperatie­s uit via de mond. “Die ingreep zal steeds populairde­r worden.”
Foto GUY PUTTEMANS Ivo Kempeneers voert vermagerin­gsoperatie­s uit via de mond. “Die ingreep zal steeds populairde­r worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium