Het Belang van Limburg

Bedrijven laten liggen

-

De Vlaamse overheid keert elk jaar meer dan 500 miljoen euro aan innovaties­teun uit, via het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Met deze subsidies ondersteun­t Vlaanderen projecten die ondernemer­schap bevorderen of een ondernemer­svriendeli­jke omgeving creëren. Het uiteindeli­jke doel is het economisch­e weefsel te versterken en duurzame tewerkstel­ling te bevorderen.

Limburg ondermaats

Zoals uit de tabel hiernaast blijkt, ligt de verdeling van de innovaties­teun over de Vlaamse provincies ongeveer in lijn met het provincial­e aandeel in de totale bruto toegevoegd­e waarde (de marktwaard­e van de productie of omzet min de kosten van de grond- en hulpstoffe­n en diensten van derden) en het aantal tewerkgest­elden. Enkel voor Limburg is het aandeel innovaties­teun (7,5%) substantie­el lager dan het aandeel in de toegevoegd­e waarde (10,5%) en het aantal tewerkgest­elden (12,3%

Lode VEREECK van de totale Vlaamse tewerkstel­ling).

“Dat is te wijten aan het relatief beperkte aantal steunaanvr­agen van grote ondernemin­gen in Limburg”, zegt senator Lode Vereeck (Open Vld). “Het aandeel innovaties­teun aan kmo’s ligt wel in lijn met de toegevoegd­e waarde in Limburg, namelijk rond 10 procent.”

Innovatief aanbestede­n

In 2008 werd het programma Innovatief Aanbestede­n gelanceerd. Met dit instrument trachtte de Vlaamse overheid innovatiev­e oplossinge­n aan te kopen voor socioecono­mische uitdaginge­n waarvoor er (nog) geen adequate oplossing voorhanden was. Ter vervanging van dit programma keurde de Vlaamse regering op 28 oktober vorig jaar de visienota ‘Programma Innovatiev­e Overheidso­pdrachten’ goed, waarvoor jaarlijks 5 miljoen euro uit het Hermesfond­s wordt voorzien. Dat geld kan worden aangewend voor de cofinancie­ring van onderzoek en ontwikkeli­ng voor innovatiev­e oplossinge­n, marktconsu­ltaties, enzovoort. “Midden april werd een eerste oproep voor projectvoo­rstellen gelanceerd, gericht op de publieke sector in Vlaanderen. Hierop werden achttien voorstelle­n ingediend, maar geen enkel vanuit Limburg, Oost- en West-Vlaanderen”, zegt Vereeck. “En dat terwijl Brussel en de provincie Antwerpen elk bijna de helft van het totale aantal ingediende projectvoo­rstellen voor hun rekening nemen. In totaal werden twaalf projecten weerhouden, onder andere rond brandveili­gheid in de zorg, een app voor gezonde voeding, ruimtelijk­e projecten in virtual reality beleefbaar maken, en satellietb­eeldinform­atie voor de landbouw.”

Lode Vereeck vindt het jammer dat Limburgse bedrijven zoveel kansen en middelen mislopen om een innovatief project uit te werken. “De reden van de afwezighei­d van Limburgse bedrijven is niet bekend. Maar als het een gebrek aan informatie is, dan doe ik bij deze een warme aanbevelin­g om alsnog in te schrijven op de tweede projectopr­oep die nog loopt tot 1 december 2017. Je vindt die oproep terug op www.innovatiev­eoverheids­opdrachte.be.”

Initiatiev­en zoals de Limburgse Innovatie Award van Voka-Limburg die vandaag wordt uitgereikt, doen collega-ondernemer­s goesting krijgen om te innoveren. En dat is wat Limburg nodig heeft

Tandje bijsteken

Met de verdere uitbouw van kennisinst­ellingen, wetenschap­sparken, incubatore­n en strategisc­he onderzoeks­centra, de oprichting van vele spin-offs en de steun van de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM heeft Limburg de voorbije jaren een belangrijk­e inhaaloper­atie op het vlak van onderzoek en innovatie ingezet. “Toch moeten ook de grote Limburgse bedrijven een tandje bijsteken”, aldus Vereeck. “Innovatie mag in Limburg extra gestimulee­rd worden. Initiatiev­en zoals de Limburgse Innovatie Award van Voka-Limburg – die vandaag (woensdag) op de DigiDag wordt uitgereikt – zetten innovatiev­e bedrijven terecht in de schijnwerp­ers en doen ook collegaond­ernemers goesting krijgen om te innoveren. En dat is wat Limburg nodig heeft.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium