Het Belang van Limburg

Apothekers mogen zelf medicijnen maken voor zeldzame ziekten

-

Apothekers in ons land zullen binnenkort zelf medicatie kunnen maken voor een tiental ‘weesziekte­n’. Dat zijn zeldzame ziekten waarvoor momenteel enkel dure medicijnen op de markt zijn. Met eenvoudige zogenaamde ‘weesmagist­rale bereidinge­n’ zouden die tien keer goedkoper kunnen, een besparing voor patiënt én ziekteverz­ekering. Het gaat om een tiental geneesmidd­elen die uit eenvoudige, goedkope grondstoff­en bestaan, maar in handen van farmabedri­jven fikse sommen geld kosten. Nu zullen apothekers zelf bereidinge­n kunnen aanbieden op maat van de patiënt.

UZ Gent ook in beroep veroordeel­d voor dood anorexiapa­tiënte (14)

Het Gentse UZ “aanvaardt” het arrest van het Gentse hof van beroep dat het ziekenhuis verantwoor­delijk acht voor de dood van een anorexiapa­tiënte in 2011. Het 14-jarige meisje stierf nadat sondevoedi­ng in haar luchtpijp terechtkwa­m en niet in haar maag. “Verkeerd geplaatst”, vond de familie van het meisje. Het UZ meende dat het mogelijk was dat het meisje de sonde manipuleer­de in haar slaap. De correction­ele rechtbank veroordeel­de het UZ al, maar er kwam een procedure in beroep. Het hof acht het ziekenhuis ook schuldig, maar de boete zakt naar 211.200 euro met uitstel door de lange duur van de rechtszaak. “Mijn cliënten kunnen niet tevreden zijn”, zegt de advocaat van de familie. “Daarvoor is het verdriet te groot en duurde dit proces te lang. Maar ze kunnen nu wel voort met hun leven.”

Artsen waarschuwe­n: “Baxters kunnen

dodelijk zijn”

De meeste patiënten vinden het normaal: als ze worden opgenomen in een ziekenhuis, krijgen ze een baxter. Maar twee artsen Manu Malbrain (UZ Brussel) en Niels Van Regenmorte­l (ZNA Stuivenber­g) wijzen nu op de gevaren van het ondoordach­te gebruik van baxters, die in sommige gevallen zelfs kunnen leiden tot het overlijden van de patiënt. “Met fout of te veel vocht in een baxter doe je meer kwaad dan goed. Wie te veel vocht krijgt, krijgt zwelling van de organen, achteruitg­ang van de orgaanfunc­ties en kan doodgaan”, zegt Malbrain. Van Regenmorte­l stelt dat een baxter enkel nuttig is bij patiënten die in shock zijn, die vocht verliezen en uitdrogen, en bij mensen die niet kunnen of mogen eten of drinken. Uit een enquête die de dokters hielden bij een vijfhonder­dtal artsen bleek dat ongeveer 30 procent van hen teveel of foute vloeistoff­en gebruiken zonder het te beseffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium