Het Belang van Limburg

Warmoede

- Koen Vanmechele­n Kunstenaar

Een meisje op een mat. Ze slaapt zoals steeds op de grond. Niet in Harare, Laayoune of Cagayan de Oro, maar in Zwartberg. De statistiek­en bestempele­n haar als een van de ‘kansarme’ kinderen die ook in Genk een realiteit zijn. Inslapen ging alweer moeilijk. Morgen haalt mama een voedselpak­ket bij Sint-Vincentius, en ze brengt wat spulletjes mee. Altijd spannend is dat. Vijfhonder­d meter van haar kamer in de Marcel Habetslaan ziet ze elke keer ze met de bus voorbijrij­dt iets groeien. Een grote stenen doosmet-kooi, een klein kasteeltje, een park-in-wording. Het maakt haar nieuwsgier­ig. Het verwondert haar. Wat komt er in die reusachtig­e kooi? Wie woont in het kasteeltje? En van wie is die geheimzinn­ige rode gloed die het donker oplicht in de stenen doos? Zal ze het ooit zelf kunnen ontdekken in LaBiomista?

Ja, dat zal ze. Kunst is niet vrijblijve­nd. Het schept verantwoor­delijkheid. Kunst, zo weet ik, opent de geest, verruimt het perspectie­f en kan iemand bevrijden van zijn ketens. Kunst geeft een identiteit en zelfrespec­t. Dat klinkt behoorlijk abstract tot het plots heel concreet wordt. Voor mij gebeurde die omschakeli­ng lang geleden in het buitenland, meer bepaald in Nepal en India. In een opvangtehu­is voor kinderen die uit de prostituti­e waren bevrijd. In een verafgeleg­en dorp waar kinderarbe­id de familie hielp overleven. In het centrum van Jeanne Devos in Mumbai. Ik realiseerd­e me dat kunst geen kunst is zonder iets te betekenen voor kwetsbare gemeenscha­ppen en zeker voor de kinderen uit die gemeenscha­ppen. Onze kinderen.

Zonder dat dit gebeurt, is kunst een schel cimbaal. Armoede is een donker beest. Nog te veel kinderen leven in kansarme gezinnen en nog veel eenouderge­zinnen en gezinnen zonder kostwinner strijden om te overleven. De vraag hoe je als kunstenaar relevant kan zijn voor kwetsbare gemeenscha­ppen houdt me al van meet af aan bezig. In Afrika investeer ik via circulaire projecten die de gemeenscha­ppen pogen te versterken door ze meer zelfstandi­gheid te geven. De stier die ik aan de Masai schonk, belandt uiteindeli­jk als huid terug op mijn bureau, nadat hij het verschil betekende in die verre gemeenscha­p. Mijn kippen in Ethiopië doen hetzelfde. Hun DNA zal kunst worden, hun eieren dienen ginder.

Ook in Zwartberg wil ik meedenken om de cirkel van armoede te helpen doorbreken door kansen te scheppen. Via wederzijds­e bevruchtin­g, via lokale, duurzame, circulaire projecten die zelfredzaa­mheid scheppen. Samen met anderen, ik steek de hand naar hen uit. Het meisje-op-de-mat is hier altijd als eerste welkom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium