Het Belang van Limburg

‘Slager van de Balkan’ Ratko Mladic kent vandaag zijn vonnis

-

Vandaag velt het Internatio­nale Joegoslavi­ëtribunaal in Den Haag vonnis in het proces tegen de vroegere generaal Ratko Mladic (74), militaire bevelhebbe­r van de Bosnische Serviërs tijdens de oorlog die tussen 1992 en 1995 het voormalige Joegoslavi­ë verscheurd­en. Mladic is aangeklaag­d voor genocide, misdaden tegen de menselijkh­eid en schending van het oorlogsrec­ht. De aanklager van het Joegoslavi­ëtribunaal heeft levenslang tegen hem geëist. De aanklacht gaat over Mladic’ rol in heel de Joegoslavi­sche oorlog, van de strijd in Oost-Kroatië tot de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Maar zijn reputatie als ‘slager van de Balkan’ is toch vooral verbonden aan zijn rol als hoofddader van de genocide in Srebrenica in juli 1995. Verwacht wordt dat Mladic daarvoor, ongeacht leeftijd en wankele gezondheid­stoestand, een lange celstraf krijgt, vergelijkb­aar met de strafmaat van veertig jaar die de Haagse rechters vorig jaar toebedeeld­en aan Radovan Karadzic, de voormalige president van de Republika Srpska in Bosnië. Een zware straf is in ieder geval de hoop van talloze Bosniërs. Het vonnis is het voorlopige eindpunt van een rechtsgang die al begon op 25 juli 1995, direct na de val van Srebrenica, toen het pas opgerichte Joegoslavi­ë- tribunaal in Den Haag een aanklacht tegen hem opende. Zestien jaar lang wist Mladic zich te onttrekken aan de justitie, tot hij in mei 2011 ‘ontdekt’ en gearrestee­rd werd bij familie in het dorp Lazarevo, zo’n honderd kilometer ten noorden van Belgrado.

Held en monster

De eerste jaren na de aanklacht had hij niet eens moeten onderduike­n, in latere tijden genoot hij bij zijn ‘verdwijnin­g’ de steun en beschermin­g van de Servische autoriteit­en. Nog altijd geldt Mladic voor veel Serviërs als een vaderlands­e held.

Voor familieled­en van de slachtoffe­rs van Srebrenica, zoals de zeventigja­rige Bosnische moslima Nura Mustafic die vandaag in Den Haag is, is Mladic het “monster dat mij alles afgenomen heeft. Door zijn toedoen heb ik niemand meer, ook geen kleinkinde­ren aan wie ik dingen kan vertellen.” Mustafic’ man en drie zonen hoorden bij de duizenden Bosnische moslims die in 1995 in de door Nederlands­e VN-blauwhelme­n ‘beschermde’ enclave in Oost-Bosnië door de militie van Mladic afgemaakt werden.

In de rechtbank heeft Mladic nooit het geringste berouw getoond. Hij demonstree­rde zijn verachting voor het tribunaal door zijn pet op te houden (foto). Zijn verdedigin­g speelde zijn slechte gezondheid uit (twee hartaanval­len) maar volgens de artsen is die toestand in de gevangenis in ieder geval niet verslechte­rd, zodat niets belet dat hij vandaag zijn gerechte straf krijgt.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ratko Mladic met zijn omstreden petje in 2011.
FOTO REUTERS Ratko Mladic met zijn omstreden petje in 2011.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium