Het Belang van Limburg

Belgische F-16’s verjagen Russen 16 keer boven Estland

Belgen beschermen Baltische luchtruim nog tot 10 januari

- Van onze verslaggev­er ter plaatse Jan BEX

Sinds 5 september hebben Belgische F-16’s 16 keer Russische militaire vliegtuige­n onderschep­t. De Russen dreigden het Estse luchtruim binnen te vliegen. Tot 10 januari beschermen vier Belgische F-16’s mee het Baltische luchtruim. “Vooral in september was er een piek met elf tussenkoms­ten”, zegt F-16-piloot Baudouin ‘Slip’ Frippiat. Ämari ligt helemaal in het noordelijk­ste puntje van Estland, de noordelijk­ste van de drie Baltische staten. De grens met Rusland is niet ver van hier. De nu met NAVO-centen gemodernis­eerde vliegbasis, van waaruit de Belgen opereren, was tot 1989 nog van de Sovjet-Unie. Wie de kaart voor ogen haalt, weet dat de kortste vluchtrout­e tussen Sint-Petersburg en Kaliningra­d, die Russische enclave tussen Polen en Litouwen, boven Estland ligt.

Omstreden rots

“September was het drukst”, vertelt detachemen­tscommanda­nt Baudouin Frippiat, een piloot uit Florennes, over de interventi­es van de Belgische F-16’s. “De Russen hebben toen met meer dan 100.000 man geoefend in het westen van Rusland. ‘Zapad’ was hun grootste legermanoe­uvre sinds 1981. Dat was te merken.” In september en oktober was Kleine-Brogel hier de leidende eenheid, nu wordt het gros van het 50koppige detachemen­t geleverd door Florennes. Frippiat: “Wij komen tussen als men zich niet houdt aan de internatio­nale afspraken. Dat wil zeggen: als er geen radiocommu­nicatie is met de luchtverke­ersleiding, wanneer vooraf geen vluchtplan is ingediend of indien er geen identifica­tiesignale­n zijn.”

De Russen vliegen steeds weer op de limiet van het internatio­nale luchtruim. Lees: net niet in NAVO-luchtruim. “Alleen bij een stuk rots in de Oostzee voor de kust van Estland dringen ze echt binnen. Die rots is omstreden. De Esten beschouwen die als van hen, voor Russen is die Russisch. Daar vliegen ze graag even boven en zijn we al vaker moeten tussenkome­n.” In het luchtruim in het westen, bij ons dus, gebeuren scrambles (interventi­es, nvdr.) door onze F-16’s bijna altijd bij civiele vluchten. “Omdat bijvoorbee­ld het identifica­tiesignaal niet opstaat”, licht Manfred Reudenbach van het NAVO-hoofdkwart­ier Luchtcomma­ndo in Ramstein toe. “Hier in de Baltische staten is het net andersom: het overgrote deel van de scrambles komt er omdat de Russen zich bewust niet kenbaar maken.” Zo hebben de Belgen op 12 november nog een Russische Suchoi onderschep­t die een voor spionage omgebouwde Ilyushin-cargovlieg­tuig begeleidde.

Hernieuwde Koude Oorlog

Sinds 2004, toen de Baltische staten – zonder gevechtsvl­iegtuigen – toetraden tot de NAVO, verdedigt de NAVO hun luchtruim. Sinds 2014, toen Rusland het Oekraïense schiereila­nd de Krim annexeerde, is de opdracht zelfs uitgebreid van vier naar twaalf tot zestien jachtvlieg­tuigen. België doet al voor de zevende keer mee. Gemiddeld doet de NAVO zo’n 110 scrambles per jaar boven de Baltische staten. In ‘Krimjaar’ 2014 waren het er 160. “We merken dat de Russische piloten assertieve­r vliegen bij spanningen tussen NAVO en Rusland”, zegt generaal-majoor vlieger Frederik Vansina, baas van de Luchtmacht. “Als het geopolitie­k rustiger is, vliegen de Russen ook relatief rustiger.”

Vansina doet een opmerkelij­ke uitspraak: “De NAVO kan hier maar vliegen bij gratie van de Russen. Elk doel in het Baltische luchtruim kunnen ze met hun grond-luchtraket­ten raken. Daarvan hebben ze een indrukwekk­end arsenaal uitgerold in het westen van Rusland. Ze hebben ook formidabel geïnvestee­rd in nieuwe jachtvlieg­tuigen. De nieuwe Suchoi’s zijn eigenlijk beter dan onze F-16’s. Als de Russen echt njet zeggen, kan de NAVO hier niet vliegen. Hoe zei secretaris-generaal Stoltenber­g het weer? ‘Officieel spreken we niet van een nieuwe Koude Oorlog, maar het heeft er wel alle kenmerken van.’”

Zuinige Belgen

De Belgische operatie duurt tot 10 januari. Dan lossen Italianen de Belgen af in Ämari. De Italianen komen met 120 man en vier Eurofighte­r-gevechtsvl­iegtuigen. De Belgen doen het nu met vijftig man en vier F-16’s. “Dat betekent dat de F-16’s supereffic­iënt zijn, maar ook dat wij elke euro twee keer omdraaien”, zegt Vansina. De Belgische deelname aan de zogeheten Enhanced Air Policing Mission kost 4,3 miljoen euro bruto. Daar komt nog 0,2 miljoen netto bij voor onder meer vergoeding­en tijdens een operatie.

Van september tot december 2018 bewaken onze F-16’s opnieuw het Balticum, dan boven Litouwen. Ook zullen Belgen in 2018 opnieuw meedoen aan Battlegrou­ps met NAVO-troepen aan de grond in de Baltische staten. Dan niet met logistieke steun zoals in 2017, maar met gevechtstr­oepen. De bedoeling van dat spierballe­ngerol: de Russen laten merken dat de hoeksteen van het NAVO-verdrag – wie een lidstaat aanvalt, valt de hele NAVO aan – ook in de noordooste­lijke hoek van de NAVO geldt.

2018 wordt overigens een bijtankjaa­r voor de luchtmacht. Even rustig aan. “Dat mag na tien jaar ononderbro­ken luchtopera­ties”, zegt Vansina. “Afghanista­n, Libië, IS… Het ritme was erg hoog.” Zo komen op 27 december de F-16’s terug van de strijd tegen IS vanuit Jordanië, voorlopig althans.

 ?? FOTO BELGA ?? Een van de Belgische F-16’s gisteren in het Baltische luchtruim.
FOTO BELGA Een van de Belgische F-16’s gisteren in het Baltische luchtruim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium