Het Belang van Limburg

“Woningen zijn 8 procent te duur”

Nationale Bank trekt aan de alarmbel:

- Dominiek CLAES

De Nationale Bank van België (NBB) trekt nog maar eens aan de alarmbel. Om te verhindere­n dat een nieuwe zeepbel in de woningprij­zen de banken zou doen wankelen – met alle nefaste gevolgen van dien – dringt de NBB erop aan dat de banken een extra buffer aanleggen voor hun woonkredie­ten. Volgens de NBB en KBCeconoom Johan Van Gompel zijn de woningprij­zen in ons land momenteel zo’n acht procent te hoog. Als de regering er oren naar heeft, zou dat betekenen dat de woonkredie­ten duurder worden.

Bart TOMMELEIN Minister van Financiën De Nationale Bank houdt sinds jaar en dag de ontwikkeli­ng van de huizenprij­zen in ons land angstvalli­g in het oog. In het voorjaar waarschuwd­e de financiële waakhond al voor een oververhit­ting van de huizenprij­zen in ons land. Duurdere woningen zorgen ervoor dat meer gezinnen in betalingsp­roblemen kunnen geraken. Dat kan op zijn beurt leiden tot wanbetalin­gen, die op hun beurt de banken aan het wankelen kunnen brengen. Met de gekende gevolgen van dien.

De Nationale Bank

raadde de rege- ring toen aan om de banken te verplichte­n een extra buffer aan te leggen voor de hypothecai­re leningen die meer dan 80 procent van de waarde van de woningen dekken. Na wat intern gebakkelei legde de regering dat advies naast zich neer. Onder meer bij Open Vld was er heel wat weerstand omdat de partij vreest dat een eigen woning voor sommige mensen niet maar haalbaar zou worden. De regering vroeg de Nationale Bank daarom om haar huiswerk over te doen, en een nieuw voorstel uit te werken.

Voor ons is het van belang dat iedereen toegang blijft krijgen tot een woonkredie­t

Huiswerk

Ondertusse­n is de Nationale Bank klaar met dat huiswerk. Volgens het advies dat onder meer De Tijd kon inkijken, vraagt de NBB niet langer een extra buffer voor de leningen die 80 procent van de woningwaar­de overschrij­den, maar een buffer voor het totaal van de woonkredie­ten. Hoe risicovoll­er die portefeuil­le, hoe groter die buffer. Volgens de berekening­en van de NBB moeten de Belgische banken daarvoor 550 miljoen additionee­l opzijzette­n. Dat kan op zijn beurt leiden tot hogere rentes voor de woonkredie­ten, want de banken gaan die extra buffer doorrekene­n. Dat voorstel lijkt op meer politieke goodwill te kunnen reke-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium