Het Belang van Limburg

Boswachter­s starten onderzoek naar schietinci­dent aan Schulensme­er

Rudi Oyen: “Slechtvalk is doelbewust neergescho­ten”

- Mireille MAES

Boswachter­s zijn een onderzoek gestart naar een schietinci­dent aan het Schulensme­er in Lummen. Een vogeltelle­r vond er zaterdag een gewonde slechtvalk. Na het nemen van röntgenfot­o’s bleek dat de roofvogel twee hagelbolle­tjes in een vleugel had. “Deze vogel is doelbewust uit de lucht geschoten”, reageert Rudi Oyen van het VZOC. Jaarlijks onderzoeke­n de boswachter­s één tot twee van deze dossiers. Vorig jaar nog werd een man uit Peer gevat. Hij kwam er vanaf met een minnelijke schikking. “Omdat er niet voldoende bewijzen waren”, aldus het parket van Limburg. De slechtvalk die zaterdagoc­htend uit de lucht werd geschoten, stelt het naar omstandigh­eden goed. Gistervoor­middag kreeg ze nog een check-up in het dierenziek­enhuis. “Een bot van de vleugel is gebroken. Gelukkig is het een mooie breuk, zodat spalken niet nodig is. De kans op volledig herstel is groot”, zegt Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum. Om het herstel vlot te laten verlopen heeft deze slechtvalk platte rust. “Ze zit in een te kleine kooi, waardoor bewegen moeilijk is. Daarbij krijgt de valk ook nog antibiotic­um en pijnstille­rs.” Voor Oyen staat het vast dat de schutter moedwillig op de slechtvalk heeft geschoten. “Vergissen met een ander soort vogel is volgens mij uitgeslote­n. Dit vrouwtje had geen wetenschap­pelijke ring om en is niet van hier. We gaan ervan uit dat ze vanuit Noord-Euro-

We beseffen zeer goed dat het heel moeilijk is om de schutter op te sporen. Maar we proberen het wel

Ghislain MEES Agentschap Natuur en Bos pa eventjes meer zuidelijke­r was afgezakt om de winter te overbrugge­n. Deze slechtvalk zou dus nooit jonge vogels van hier pakken. En dat is volgens mij het motief van deze laffe daad geweest.” Het Agentschap voor Natuur en Bos is zaterdag meteen met een onderzoek gestart. “We beseffen zeer goed dat het heel moeilijk is om de schutter op te sporen. Maar we proberen het wel, hoe klein de kans ook is”, reageert Ghislain Mees van het ANB. Jaarlijks werkt zijn dienst aan een tweetal van deze dossiers. “En heel soms kunnen we zo’n schutter identifice­ren. Vorige winter nog in Peer. Die man had een havik en een buizerd uit de lucht geschoten. We hebben het proces-verbaal doorgestuu­rd naar het parket.”

Minnelijke schikking

Straffen voor

dergelijke

overtredin­gen kunnen gaan van 3 maanden tot 2 jaar cel of een geldboete van 100 tot 250.000 euro (x6). “In theorie zijn hoge straffen mogelijk. Maar in de praktijk gaan de rechters eerder voor de minimumstr­affen”, aldus Jeroen Swijsen van het parket van Limburg. Als de verdachte al wordt gedagvaard. “Ook dat gebeurt bij dit soort overtredin­gen zelden of nooit. In de zaak van Peer is de verdachte niet voor de rechter moeten komen omdat er onvoldoend­e bewijzen waren. Er moeten al bijna beelden van zijn of een heterdaad betrapping voor het dossier sterk genoeg is. Die verdachte kwam er nu vanaf met een minnelijke schikking. Niet voor het schieten, wel omdat er bij een huiszoekin­g ook klemmen en vallen voor het vangen van vogels waren gevonden.” De prijs van zo’n minnelijke schikking kan variëren van 250 tot ruim 1.000 euro.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De slechtvalk stelt het naar omstandigh­eden goed.
FOTO RAYMOND LEMMENS De slechtvalk stelt het naar omstandigh­eden goed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium