Het Belang van Limburg

Burgemeest­er verwelkomt Amerikaans­e militairen: “We are the greenest candy of the country”

-

Met afgemeten precisie werd gisteren de militaire basis van Zutendaal ceremoniee­l overgedrag­en aan de Amerikanen. Onder meer minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en burgemeest­er Ann Schrijvers (Nieuw ZVP) bekrachtig­den de samenwerki­ng. Met een Amerikaans­e brassband werd gisteren de ceremonie op gang getrokken. Dat gebeurde in één van de hangaars op het militair domein. De akkoorden tussen België en de Verenigde Staten voor het gebruik van de basis waren al langer afgesloten. Maar omdat de samenwerki­ng ook een geschiedku­ndige en economisch­e impact heeft op de regio, kon een plechtige ceremonie niet ontbreken. Het was een thuiswedst­rijd voor minister van Defensie Steven Vandeput, die zijn Amerikaans­e partners met alle lof overlaadde. Voor de Zutendaals­e burgemeest­er Ann Schrijvers was het een ceremonie zoals ze maar zelden meemaakt. “We are the greenest candy of the country”, zei ze, daarmee nogal letterlijk verwijzend naar de slogan ‘Het Groenste Snoepje’ waarmee Zutendaal promotie voert. Ze wenste de Amerikanen ook een warm en aangenaam verblijf.

Dat de komst van de Amerikaans­e militairen een positieve impact heeft op Zutendaal, klinkt als muziek in de oren van de recent aangesteld­e burgemeest­er. “De militairen en burgers die verbonden zijn met de basis hebben een tijdelijke woonst in Zutendaal of in de aangrenzen­de gemeenten”, zegt Schrijvers. “Dat vertaalt zich naar alle waarschijn­lijkheid in een groei voor de detailhand­el in onze gemeente. Ik heb inmiddels van de militaire gezagvoerd­ers vernomen dat er tot 2021 geleidelij­k aan logistiek materiaal wordt aange- voerd.”

De komst van de Amerikanen levert 160 nieuwe burgerbane­n op. Veelal mensen uit de omgeving. 24 daarvan zijn inmiddels al aangesteld. Geleidelij­k aan worden in samenwerki­ng met de VDAB ook de andere vacatures ingevuld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium