Het Belang van Limburg

MATCH VAN DE LAATSTE KANS

Als paars-wit verliest tegen Bayern is Europees avontuur voorbij

-

Anderlecht is het kneusje van Europa. Wie gelooft nog dat RSCA minstens een punt pakt tegen Bayern en zo een waterkans behoudt op Europese overwinter­ing als Celtic ook verliest tegen PSG? Het antwoord: coach Hein Vanhaezebr­ouck. Misschien tegen beter weten in, want tot nu toe was deze campagne een nul over de hele lijn voor de landskampi­oen. Ja, we weten het wel. Als zowel Anderlecht als Celtic vanavond verliezen, is paars-wit mathematis­ch nog niet uitgeschak­eld. Maar dan moet het op 5 december wel met minstens vier goals verschil winnen in Glasgow. Mission impossible, zelfs voor Hein Vanhaezebr­ouck die ooit een wondercoac­h werd genoemd. “Zo noemen ze me nu niet meer, hè”, aldus de trainer. “Het kan rap gaan, maar jullie mogen die nul punten, nul goals en 15 tegengoals in deze campagne niet allemaal op mijn rug schuiven. Ik coachte aleen tegen PSG en thuis hadden we tegen hen altijd moeten scoren. Als we tegen Bayern die laatste strohalm willen grijpen, moeten we vooral efficiënte­r zijn.” Gemakkelij­ker gezegd na Europese afstraffin­gen met 3-0, 0-3, 0-4 en 5-0. Bayern is na de trainerswi­ssel weer een machine die nog strijdt voor groepswins­t en ook 15 op 15 pakte in de Bundesliga. “Het zijn Duitsers, hè. Die zullen Anderlecht nooit onderschat­ten, maar gelukkig wint in het voetbal niet altijd de sterkste. We zullen zelf proberen te scoren, want het heeft weinig zin om op een spits zoals Lewandowsk­i één, twee of zelfs drie mannetjes te plakken. Dan scoort er een andere van hun toppers.” Vanhaezebr­ouck zal Kums dus niet als laatste man uitspelen zoals René Weiler deed in de Allianz Arena. Algemeen wordt verwacht dat hij toch offensieve slagkracht aan de aftrap brengt om die eer- ste paars-witte CL-goal te maken sinds die van Mitrovic op 9 december 2014 tegen Dortmund. Anderlecht is in deze jaargang de enige CL-ploeg die nog niet kon scoren. Vanhaezebr­ouck rekent daarvoor vooral op een wakkere Teodorczyk na wat extra vakantie en een schorsing in de competitie. “Teo amuseert zich weer op training, maar in een match is er veel meer druk. Ik hoop dat hij weer doeltreffe­nd wordt.”

Afgang besparen

Paars-wit moet er ook voor zorgen dat het niet de geschieden­is ingaat als slechtste CL-ploeg ooit. Sinds de start in 1992 had geen enkele ploeg na vier speeldagen 0 punten, 0 goals en 15 tegentreff­ers. Dat is slechter dan godbetert MSK Zilina uit Slowakije, dat na vier duels ook 0 punten had, maar wel een doelpunten­saldo van 1-15. Het allerslech­tste Champions League-team ooit na de poulefase was Dinamo Zagreb in 2011 met 0 op 18, 22 tegentreff­ers en slechts 3 goals. Anderlecht, bespaar ons dat alsjeblief.

Als we tegen Bayern die laatste strohalm willen grijpen, moeten we vooral efficiënte­r zijn. Gelukkig wint in het voetbal niet altijd de sterkste

Hein VANHAEZEBR­OUCK

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium