Het Belang van Limburg

Finale Davis Cup delijk vergeven”

-

circuit was ik - naast enkele uitschiete­rs - eigenlijk een lachertje.”

Wat is jouw strafste Davis Cup-stoot, Ruben?

Bemelmans: “De ontmoeting tegen Israël in 2013. We stonden 1-2 achter en ik moest zondag tegen hun kopman Dudi Sela spelen. Twee dagen eerder was ik nog in vijf sets onderuit gegaan tegen Amir Weintraub. Van Herck was toen, terecht, heel hard voor mij. Op zondag heb ik de knop kunnen omdraaien en mijn allerbeste niveau gehaald. Ik won van Sela en Darcis maakte het daarna af. Qua beleving steken de halve finale en finale van twee jaar geleden er natuurlijk bovenuit.”

Nu ga je een finale voor 27.000 mensen spelen. Beangstige­nd?

Bemelmans: “Nee, eens op de baan kan ik me makkelijk van alles rondom me afsluiten. In de halve finale tegen Australië was er tijdens de dubbel een Australisc­he speler die bij mijn opslagen telkens geluiden begon te maken. Ze hebben me dat achteraf verteld, want ik had dat niet eens door. Zo gefocust was ik.”

Christophe, jij werd in die halve finale uitgenodig­d door het team. Dat maakte veel los, niet?

Van Garsse: “Ja. Ik krijg er nog kippenvel van. Ik was 15 jaar niet meer naar de Davis Cup geweest. Het deed te veel pijn om ter plekke te gaan kijken. Omdat ik kwaad was op mezelf. Tot ik die uitnodigin­g kreeg van Johan Van Herck. Ik ben, samen met mijn zoontje, fantastisc­h ontvangen door het team. Daarna ben ik in de lege tribune gaan zitten en ben ik beginnen janken als een klein kind. Mijn zoontje begreep er geen snars van (lacht). Toen heb ik mezelf eindelijk vergeven. De cirkel is nu rond. Ik ben blij dat ik van dat wrange gevoel af ben.”

Vorige keer moesten we 101 jaar wachten op een nieuwe finale. Nu staan we voor de tweede maal in drie jaar tijd in de finale. Toeval?

Bemelmans: “Nee. De aanwezighe­id van Goffin doet natuurlijk veel. David is een topper en die bezorgt je punten. Simpel. Sommige mensen halen ook de factor geluk aan. Twee jaar geleden speelde geluk een rol. Zwitserlan­d zonder Federer en Wawrinka, dat is een wereld van verschil. Maar dit jaar hebben we allemaal voltallige ploegen uitgeschak­eld. Daarom is deze campagne veel straffer. Vergeet niet dat we in de eerste ronde zonder Goffin het sterkst mogelijke Duitsland geklopt hebben.”

Van Garsse: “Dat was een van de strafste resultaten in de Belgische Davis Cupgeschie­denis.” Bemelmans: “Iedereen ging uit van een 5-0 of 4-1-nederlaag in Duitsland. We gingen met 1-4 winnen! Wat Darcis daar liet zien, was fenomenaal.”

In Frankrijk gaan ze uit van een vlotte zege van de thuisploeg. Zijn we de underdog?

Van Garsse: “We zijn underdog zonder echt underdog te zijn. Een leuk gevoel.”

Bemelmans: “Ik zie ons niet als underdog. Zij hebben inderdaad een heel brede kern, maar kunnen uiteindeli­jk ook maar vier spelers opstellen. Oké, hun nummer twee is op papier sterker dan de onze. Maar zowel Tsonga als Pouille zijn bespeelbaa­r. Dat is een heel ander verhaal dan twee jaar geleden tegen Groot-Brittannië. Murray was toen op een missie. Hij raasde over alles heen wat hij tegenkwam. Dat gevoel is er nu niet. Waarom zou Goffin zijn twee enkelspele­n niet kunnen winnen?”

Van Garsse: “Helemaal mee eens. Frankrijk heeft geen speler van een andere planeet.”

Ruben BEMELMANS Bemelmans: “We gaan voluit voor winst.”

De sleutel ligt bij Goffin. Akkoord?

Van Garsse: “Bwa nee. De sleutel kan in elke wedstrijd liggen.” Bemelmans: “Darcis stijgt vaak boven zichzelf uit in de Davis Cup. Dat maakt het net zo fijn voor Goffin. Hij weet dat Steve ook kan winnen. Dat neemt wat druk weg bij David.”

Van Garsse: “En we kunnen ook terugvalle­n op de dubbel. Het is lang geleden dat we ook daarin ons mannetje konden staan.”

Het klikt inderdaad goed met De Loore. Hoe hebben jullie elkaar gevonden, Ruben?

Bemelmans: “Eigenlijk toevallig. Joris werd vorig jaar tegen Brazilie opgeroepen omdat Coppejans niet goed bezig was. Van Herck heeft ons toen als dubbelteam uitgespeel­d. Als testcase. En we versloegen prompt Soares/Melo, toen nummer drie en vijf van de wereld. De trein was vertrokken.”

Goffin kende een fantastisc­he Masters, maar speelde er wel vijf zware wedstrijde­n. Hoe zwaar gaan die doorwegen?

Bemelmans: “Ik zie die Masters alleen maar als een voordeel. David bleef in het ritme, speelde op hoog niveau en tankte enorm veel vertrouwen.”

Van Garsse: “Hij heeft daar een groot psycholigs­ch voordeel aan overgehoud­en. Hij heeft er bevestigd dat hij bij de beste acht van de wereld hoort. Oké, misschien is er wat vermoeidhe­id. Maar hij weet dat hij na de Davis Cup vakantie heeft. Goffin zal er staan, hoor.”

België heeft niet zo’n goede herinnerin­gen aan het stadion in Rijsel. De Rode Duivels verloren er op Euro 2016 van Wales.

Bemelmans: “Nu je het zegt, ja. Dat gaan we dan eens even rechtzette­n. Die nederlaag snap ik nog altijd niet. We hebben verdorie de voetballer­s om een groot tornooi te winnen.”

Van Garssse: “Alles moet kloppen hé. Grote ego’s leren samenspele­n: dat is een kunst.”

Bemelmans: “Ze moeten Johan Van Herck bondscoach van de Rode Duivels maken (lacht). De sfeer die hij in en rond ons team gecreeërd heeft, is uniek.”

Als jullie winnen, is de Sportploeg van het Jaar dan gekend?

Bemelmans: “Twee jaar geleden werden we al Sportploeg van het Jaar. En deze editie is veel straffer. Dus: ja.”

Van Garsse: “Mijn mening: sportploeg, coach én sportman van het jaar!”

Andy Murray was twee jaar geleden op een missie in de Davis Cup. Zo’n figuur hebben de Fransen nu niet

 ?? FOTO BELGA ?? Bemelmans en De Loore: een sterk dubbelpaar.
FOTO BELGA Bemelmans en De Loore: een sterk dubbelpaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium