Het Belang van Limburg

Twee maten en twee gewichten?

Het oordeel van onze analist Serge Gumienny

- Roger COX

Fase: Marcus Ingvartsen krijgt geel voor een elleboog in het gezicht van Julien De Sart. Niet streng genoeg, oordeelt de reviewcomm­issie. Hij wordt dus vervolgd door het bondsparke­t. In diezelfde match ontsnapt Saponjic zonder kaart en zonder tussenkoms­t van de reviewcomm­issie voor een gelijkaard­ig vergrijp met Brabec als slachtoffe­r. Serge Gumienny: “Bij ellebogen krijgen refs de volgende instructie­s: één, kijk of de speler in de richting van de tegenstand­er gluurt met de bedoeling hem een muilpeer te verkopen; en twee, let op zijn hand: is die gebald tot een vuist of niet? Als dat wel zo is, duidt dat op agressie, heeft sportpsych­oloog Jef Brouwers ons geleerd. Noch Ingvartsen noch Saponjic zondigt tegen die twee regels. Desondanks vind ik de overtredin­g van Ingvartsen over de limiet en die van Saponjic niet. Waarom? Omdat de spits van Genk verschille­nde bewegingen maakt met zijn beide armen en Saponjic niet. Ingvartsen gebruikt zijn rechterell­eboog niet alleen om te springen, maar ook als wapen en dat is strafbaar. Dergelijke fouten moeten eruit.

Serge GUMIENNY Het gebrek aan uniformite­it in het bestraffen van overtredin­gen is dit seizoen al herhaaldel­ijk een pijnpunt gebleken. Ook op speeldag 15 was het weer van dat. De ene elleboog was duidelijk de andere niet en ook bij forse tackles werd met twee maten en gewichten

Serge GUMIENNY Fase: Ruud Vormer belandt met zijn rechtervoe­t bovenop het been van Ampomah. Ref Wim Smet doet alsof zijn neus bloedt en ook de reviewcomm­issie vindt dat de actie door de beugel kan. Serge Gumienny: “Dit is voor mij onbegrijpe­lijk. Ik denk niet dat Vormer dit opzettelij­k doet. Het is ook niet zo, dat hij kracht zet op zijn rechtervoe­t en doorduwt. Maar hij doet zeker niet al het mogelijke om het been van Ampomah te ontwijken. Dat vind ik voldoende om te zeggen: laat hem dat maar eens komen uitleggen voor de geschillen­commissie. Of er dan een sanctie moet volgen, daar spreek ik me niet over uit. Misschien moet je hem na zijn verdedigin­g het voordeel van de twijfel geven. Maar nu gebeurt er niks en passeert dit zonder discussie. Dat is geen goeie zaak.” gemeten. Wij vroegen onze huisanalis­t Serge Gumienny om duiding. Wat mag, wat mag niet, wat verdient rood, wat verdient geel of geen sanctie? We laten hem aan het woord over enkele betwistbar­e fasen.

Ingvartsen gebruikt zijn rechterell­eboog niet alleen om te springen, maar ook als wapen. Dergelijke fouten moeten eruit Als zijn voet op die van Lukebakio was beland, was Schoofs misschien ontsnapt, nu is er geen discussie: rood

Charleroi KV Mechelen

Fase: Rob Schoofs haalt de zeis boven in een duel met Lukebakio. Diens enkel klapt helemaal door. Geel volgens ref Lambrechts, rood volgens de videoref. Serge Gumienny: “Bij dergelijke tackles zijn vier criteria doorslagge­vend. Eerst en vooral is er de snelheid van de actie. Hoe hoger de snelheid, hoe groter het risico. Dan is er de kracht, de intensitei­t van de inslag. Volgend criterium is de vorm van de voet bij de actie. Is de voet open, met de studs vooruit, of niet? En last but not least, is er de hoogte van de tackle. Schoofs raakt Lukebakio op of net boven de enkel. Jammer voor hem, maar daar kom je niet mee weg. Als zijn voet pal op de voet van Lukebakio was beland, was hij misschien ontsnapt. In dit geval is er hoe dan ook geen discussie: rood.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium