Het Belang van Limburg

Na de doodsmak: De Plus fietst weer

-

In het bodybuilde­n bestaan er verschille­nde federaties: er is het officiële luik en er is de zogenaamde ‘naturel’-bond. In die laatste neemt Gaetan Froyen deel. “In andere bonden is het wel eens anders, maar bij ons worden we aan dopingcont­roles onderworpe­n”, opent Froyen. “Het geeft mij de keuze om mijn sport op een normale en gezonde manier te beoefenen.” De voorbereid­ing op zo’n Belgisch kampioensc­hap valt niet te onderschat­ten en vergt een enorme toewijding. “Ik heb mij er een dik half jaar intens op toegelegd. Training, voeding, sociaal leven, alles stond in Laurens De Plus (22) zit na zijn horrorcras­h in Lombardije al een dikke week op de fiets. “Fietsen is voorlopig zelfs gemakkelij­ker dan stappen. Bij mijn duik over de vangrail liep ik een kleine breuk in de rechtervoe­t en -knie op. Mijn voet is nog wat gezwollen, maar het ergste is duidelijk achter de rug.”

In het begin viel de pijn nog mee, maar daarna werd het erger. “Dus trok ik nog eens naar dokter Claes in Herentals en dat heeft geholpen. Als ik buiten ga trainen, zorg ik er wel voor dat ik niet in de regen rijd, zodat de kans op wegglijden kleiner is. Maar ik prijs me gelukkig. En ook: ik heb niet al te veel achterstan­d voor het trai- functie van dit BK. Dat moest ik allemaal ook nog combineren met twee jobs: vertegenwo­ordiger en security-medewerker in het weekend.”

Streng dieet

Geen sinecure, wetende dat een standaard trainingss­essie anderhalf uur in beslag neemt en Froyen er zo tot zes per week afhaspelt. “Dat is zwaar”, knikt hij, “maar aan mijn dieet volhouden is nog veel zwaarder. Ik heb me verdiept in het voedingsas­pect en weeg alle suikers, vetten, koolhydrat­en en eiwitten bij mijn maaltijden nauwkeurig af. Dat zijn er drie tot vijf per dag.” ningskamp in Calpe (11 december, nvdr.).”

Ook voor Jan Bakelants, dat andere slachtoffe­r in de Ronde van Lombardije, lijkt alles de goede kant op te gaan. In 2011 stak Froyen zijn eerste Belgische titel op zak. In 2013 nam hij voor het laatst aan een wedstrijd deel. “Daarna heb ik de competitie vaarwel gezegd. Tot mijn moeder Veronique ziek werd. Zij heeft me altijd gesteund en begeleid toen ik aan bodybuildi­ng deed. Daarom had ik haar beloofd om nog eens vol voor de Belgische titel te gaan indien ze zou genezen. Als dat allebei uitkomt, ja, maakt dat een orkaan aan emoties los.”

De puntentell­ing tijdens zo’n BK ‘spieren showen’ gebeurt door een jury. Die geeft punten op de scherpte van het lichaam, de symmetrie en de manier waarop de bodybuilde­r poseert. “Dat systeem met een jury maakt deze sport zo moeilijk. Je leeft een heel jaar naar een kampioensc­hap toe, maar je hebt uiteindeli­jk maar een paar minuten om je te tonen. En je hebt het niet zelf in de hand, want de jury beslist.”

De comeback van Froyen zal niet eenmalig zijn. “Dat was eerst wel de bedoeling”, besluit hij. “Maar nu ik mij opnieuw Belgisch kampioen mag noemen, kan ik die titel toch niet zomaar uit handen geven? Ik ga hem met hand en tand verdedigen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Gaetan Froyen tijdens de wedstrijd en met zijn mama (inzet).
FOTO HBVL Gaetan Froyen tijdens de wedstrijd en met zijn mama (inzet).
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium