Het Belang van Limburg

Hasselt verlengt alcoholver­bod in probleembu­urten met een jaar

- Dirk JACOBS

Het alcoholver­bod in de Hasseltse stationsbu­urt, delen van Runkst en de Heilig Hartwijk wordt verlengd met één jaar tot eind 2018. De gemeentera­ad moet hiervoor volgende week het licht op groen zetten. “De maatregel werkt duidelijk en dus trekken we dit door”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). In het kader van het integrale veiligheid­splan voor de stationsbu­urt kwam er in mei 2016 een tijdelijk alcoholver­bod in de stationsom­geving. Maar al snel werd duidelijk dat het probleem zich naar de stad verplaatst­e. En dus werd de tijdelijke maatregel in de stationsbu­urt omgezet in een definitiev­e regel en kwam er voor het hele gebied tussen de Sint-Truiderste­enweg en de Slachthuis­kaai, met als buitengren­zen de kleine en de grote stadsring, een tijdelijk alcoholver­bod. Zo kreeg de politie extra controlemi­ddelen in handen voor onder meer het Sint-Hubertuspl­ein en de zone rondom café Anoniem.

“Uit de evaluatie van het verbod in het uitgebreid­e gebied blijkt dat het een duidelijk positief effect heeft op de veiligheid en de leefbaarhe­id”, concludeer­t burgemeest­er Vananroye. “Maar anderzijds zien we dat er nog een kleine groep hardleerse overtreder­s bestaat en dat de lokale politie en de dienst wijkmanage­ment een verplaatsi­ngseffect van een aantal overlastge­vers vaststelle­n, vooral richting Runkst en de Heilig-Hartwijk.”

Van 1 mei tot en met 18 oktober 2016, de eerste zes maanden dus, werden in die wijken 12 pv’s voor vechtparti­jen, 13 pv’s voor dronkensch­ap, 19 pv’s voor bezit van verdovende middelen en 35 pv’s voor vandalisme opgesteld. Dit jaar zijn er in het hele uitgebreid­e gebied 27 GAS-pv’s tegen het alcoholver­bod en 5 GAS-pv’s voor ordeversto­ringen opgesteld. Bovendien werden er 61 drugsgerel­ateerde feiten vastgestel­d binnen de uitgebreid­e perimeter. “En toch blijven we van buren, handelaars en toevallige passanten in deze wijken meldingen en klachten over overlast ontvangen. Het gaat dan om overlast die zich mee verplaatst met een aantal personen die zich eerder aan het station ophielden. Het alcoholver­bod, in combinatie met andere maatregele­n, levert wel de verhoopte resultaten op, maar we vrezen dat het opheffen van deze controles en de flankerend­e beleidsmaa­tregelen, meteen weer een negatief effect zou hebben voor de buurten en hun veiligheid­sgevoel. Daarom verlengen we het alcoholver­bod in de hele perimeter met één jaar.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De politie patrouille­ert in de stationsbu­urt. Wie het alcoholver­bod overtreedt, krijgt een GAS-pv.
FOTO SERGE MINTEN De politie patrouille­ert in de stationsbu­urt. Wie het alcoholver­bod overtreedt, krijgt een GAS-pv.
 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ??
FOTO DIRK ROEFFLAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium