Het Belang van Limburg

Wachtzaal station na maanden weer open

Valse mededeling vol taalfouten op deur

- Luk WEYENS

De wachtzaal van het station van Schulen is weer open. Spoorwegma­atschappij NMBS had de zaal maandenlan­g gesloten wegens vandalisme. Naar aanleiding van de heropening hangt een bericht aan de deur van de wachtzaal, maar de tekst van amper één zin telt liefst vier taalfouten. “Het werk van een grappenmak­er. We gaan dat bericht verwijdere­n”, zegt NMBS-woordvoerd­er Geert Dierckx. De afdeling Groen van Herk-deStad trok aan de alarmbel in het dossier van het station van Schulen. Secretaris Gunter De Ryck: “Met de winter voor de deur was een heropening van de wachtzaal echt wel noodzakeli­jk. Je laat toch geen reizigers in de kou staan, om- dat enkele vandalen de wachtzaal beschadigd­en? Dat is allesbehal­ve klantvrien­delijk. De sluiting kwam bovenop de slechte service in het station. Dat is al jaren onbemand, met alle ongemakken van dien.”

“Door het vandalisme waren we wel genoodzaak­t om het station te sluiten”, zegt NMBS-woordvoerd­er Geert Dierckx. “De vandalenst­reken bleven maar duren. Jammer genoeg merken we dat gebrek aan respect in steeds meer stations. Niettemin proberen we de reizigers zo veel mogelijk comfort te bieden. Met de daling van de temperatuu­r is de wachtzaal dus weer opengegaan.”

Officiële logo

Naar aanleiding van de heropening hangt op de deur van de wachtzaal een merkwaardi­g bericht met een tekst van één zin, die maar liefst vier taalfouten bevat. De tekst luidt zo: Omdat de N.M.BS.. vind dat de reiziger niet mag leiden onder vandalenst­reken, word de wachtzaal heropent. Twee van de fouten zijn vind en word, die elk met een t achteraan moeten worden geschreven. Ook ‘heropent’ is niet correct. Dat is het voltooid deelwoord van heropenen en moet achteraan een d in plaats van een t krijgen. Leiden moet in deze betekenis van ‘leed ondervinde­n’ met ij worden geschreven.

“Dit is geen

bericht

van

de NMBS”, reageert Geert Dierckx formeel. “Navraag leert dat niemand van onze medewerker­s daar een mededeling heeft opgehangen. Onze berichten dragen altijd een officiële onderteken­ing en/of het logo van de NMBS. We gaan dat blad daar dan ook weghalen.”

 ?? FOTO LW ?? Na meerdere feiten van vandalisme werd de wachtzaal maandenlan­g gesloten. Door het koude weer opent de NMBS de wachtzaal opnieuw.
FOTO LW Na meerdere feiten van vandalisme werd de wachtzaal maandenlan­g gesloten. Door het koude weer opent de NMBS de wachtzaal opnieuw.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium