Het Belang van Limburg

“Dertien redenen om voor het leven te kiezen”

Twintiger inspireert zich op populaire tv-reeks om zelfdoding bespreekba­ar te maken

- Johnny GEURTS

De 21-jarige Brent Fripont uit Bilzen worstelde vorig jaar met een zware depressie. Hij zag het leven niet meer zitten. Zijn ervaring heeft hij uitgewerkt in ‘13 reasons why not’: dertien redenen verpakt in korte quotes gedrukt op kaartjes die aangeven waarom je voor het leven moet kiezen. “De kaartjes worden verkocht om de ‘Warmste Week’ te steunen. Volgend jaar zou ik graag met deze actie naar scholen en jeugdbeweg­ingen stappen om het taboe rond depressie en zelfdoding te doorbreken.” Een jaar geleden, net voor de kerstdagen zag Brent Fripont (21) het leven somber in: “Ik zat al maanden in een neerslacht­ige stemming. Het begon met enkele zieke familieled­en en langzaam raakte ik verstrikt in steeds meer negatieve gevoelens. Die ernstige somberheid liet me verzinken in een depressie. Normaal functioner­en ging niet meer. Toen in december mijn vriendin onze relatie verbrak, op dat moment mijn laatste strohalm, werd alles zwart. Mijn lichaam en geest zeiden op dat moment ‘stop’. Ik moest weg. Van het ene op het andere moment ben ik dan op de eerste de beste trein gestapt en in Leuven terechtgek­omen. Niemand wist waar ik was.”

Op de goede weg

Op het thuisfront sloeg de ongerusthe­id al snel om in paniek. “Ze zijn intens beginnen zoeken, ook via sociale media. Een buurjongen heeft me dan opgemerkt en zo ben ik terug naar huis gehaald. Die eerste zware periode ben ik doorgespar­teld dankzij het mobiele crisisteam van Noolim. Na maanden van zware medicatie en ontelbare doktersbez­oeken ben ik terug op de goede weg. Mijn laatste jaar leerkracht aan de UCLL heb ik weer opgepikt. Door mijn verhaal te vertellen wil ik anderen die worstelen met een depressie nu een hart onder de riem steken.” Brent ontwierp dertien kaartjes met telkens een quote die aangeeft dat het de moeite waard is om te

Brent FRIPONT leven. “De actie is geïnspiree­rd op de populaire televisies­erie ‘13 reasons why’. Over een meisje dat voor ze zelfmoord pleegt op dertien cassetteba­ndjes uitlegt waarom ze uit het leven stapte. Ik heb het concept omgedraaid. Met ‘13 reasons why not’ wil ik juist benadrukke­n dat er genoeg redenen zijn waarom je wel voor het leven moet kiezen”, vertelt de Bilzenaar. “De kaartjes met ingebouwde USB-stick worden verkocht voor de ‘Warmste Week’ en de opbrengst gaat integraal naar het Centrum ter Preventie van Zelfdoding en de zelfmoordl­ijn 1813. Op 21 december, precies één jaar na mijn dieptepunt, ga ik de centjes overhandig­en.”

In een volgende stap

wil

Brent deze dertien redenen en zijn eigen verhaal gebruiken om naar scholen en jeugdveren­igingen te stappen en op die manier de dialoog te openen rond depressie. “Door erover te spreken kan ik wellicht jonge mensen helpen die worstelen met deze ziekte.”

Door mijn verhaal te vertellen wil ik anderen die worstelen met een depressie een hart onder de riem steken

XXWie een kaartje uit de collectie ‘13 Reasons why not’ wil kopen kan een mailtje sturen naar brent.fripont@hotmail.com Wie met vragen over zelfdoding zit, kan terecht op de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Brent Fripont ontwierp kaartjes met quotes en illustrati­es rond het thema zelfdoding.
FOTO JOHNNY GEURTS Brent Fripont ontwierp kaartjes met quotes en illustrati­es rond het thema zelfdoding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium