Het Belang van Limburg

Archeologe­n vinden bewijs van middeleeuw­se bewoning

-

Een team van archeologe­n van de Vrije Universite­it Amsterdam heeft op de Koutermans­ite in Alken, waar het nieuwe rusthuis zal komen, resten gevonden van een unieke nederzetti­ng uit de volle middeleeuw­en. “Bewoning uit deze periode is in Haspengouw nagenoeg onbekend”, aldus Martijn Bink. De archeologe­n zijn al enkele weken aan het graven op de site. “Ons werk is nu beloond met deze prachtige vondst. Zo’n nederzetti­ng is uniek voor de regio. Bewoning uit deze periode in Haspengouw is nog nagenoeg onbekend”, zegt teamleider Bink. Hij onderzoekt de site samen met zeven anderen. Het team hoopt nu een goed beeld te krijgen van hoe de bewoning op het platteland er in deze periode uitzag. “We hadden wel al informatie over bewoning ten noorden van Hasselt, maar over het zuidelijke gebied was er nagenoeg niets bekend. Met deze resten en vondsten, onder meer aardewerk, kunnen we de woningen digitaal reconstrue­ren. Uit de bezittinge­n die we vonden kunnen we wellicht ook wat linken leggen. Aan wie werden er belastinge­n betaald? Aan wie was de lokale bevolking onderworpe­n? Dat zijn wellicht vragen die in een later rapport helemaal of gedeelteli­jk kunnen worden beantwoord.”

En er is nog meer nieuws vanop de bouwsite. “Er werd ook nog een nederzetti­ng uit de late middeleeuw­en en nieuwe tijd (tussen 1400 en 1600 na Christus, nvdr.) gevonden.” Die tweede vondst lijkt een terrein met gracht te omvatten. Rondom werd veel bouwpuin aangetroff­en, wat wijst op de aanwezighe­id van een stenen gebouw binnen deze gracht. “Hoewel de gracht geen verdedigen­de functie zal hebben gehad, heeft de aanwezighe­id ervan het gebouw wel een voornaam uiterlijk gegeven.”

Of de vondsten nu voor vertraging gaan zorgen? “De bouw van onder meer het rusthuis is nog altijd voor volgend jaar voorzien. Het verplichte vooronderz­oek gaf aan de we hier met archeologe­n aan het werk moesten. Dat was in de planning voorzien. Eens alles is opgegraven, worden de vondsten meegenomen en gekuist. Vervolgens kan er zonder problemen gebouwd worden.”

 ?? FOTO VRS ?? De archeologe­n zijn al enkele weken aan het graven.
FOTO VRS De archeologe­n zijn al enkele weken aan het graven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium