Het Belang van Limburg

Nepvogel moet ganzen verjagen aan Begijnenvi­jvers

-

Een populatie van meer dan 200 ganzen zorgt voor veel overlast aan de Begijnenvi­jvers, een wandelgebi­ed in Hechtel-Eksel. Niet alleen wegen ze op de biodiversi­teit, maar met hun overvloed aan uitwerpsel­en vergallen ze op de wandeldijk­en het plezier van de vele bezoekers. In overleg met ANB is nu een vlieger in de vorm van een roofvogel opgehangen. “Als dit niet helpt, kunnen we overschake­len op een beperkte jacht”, luidt het. “Het probleem stelt zich al een paar jaar. ’s Morgens ziet het hier soms zwart van de ganzen op het water. Wandelaars schuiven op de oevers gewoon uit over hun uitwerpsel­en. Dat is niet meer aangenaam. Maar of dat ding daar gaat helpen, ik betwijfel het”, wijst een trouwe wandelaar in het gebied naar een grote constructi­e met een grote vlieger aan een mast die een aanvliegen­de roofvogel moet voorstelle­n.

Het gevaarte moet een groep van een 200-tal ganzen en hun jongen schrik aanjagen. De wilde vogels hebben de Begijnenvi­jvers immers uitgekozen als hun vaste uitvalsbas­is. “In tegenstell­ing tot vroeger zien we dat bijvoorbee­ld Canadese ganzen hier nu gewoon het hele jaar door blijven door het uitblijven van strenge winters”, schetst boswachter Eddy Ulenaers.

Schot

Schepen Raf Truyens (CD&V) wil in een eerste fase vooral preventief te werk gaan. “In samenspraa­k met ANB zijn de hiervoor geijkte procedures besproken. Er wordt nu inderdaad gerekend op een grote nep roofvogel die ‘fladdert’ aan een mast. Als na geruime tijd blijkt dat deze installati­e de ganzen niet afschrikt, dan kunnen we de hulp inroepen van de wildbeheer­seenheid.” Daarbij is het niet de bedoeling om de dieren massaal te gaan bejagen, beklemtoon­t de schepen. “Een jager zal dan eerst wat schoten in de lucht lossen, in de hoop dat het de grote groep op de vlucht jaagt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium