Het Belang van Limburg

Ook in Vlaanderen verbod op roken in auto met kinderen

Minister Schauvlieg­e volgt Waals voorbeeld

- Timmie VAN DIEPEN

Ook in Vlaanderen zal het volgend jaar verboden zijn te roken in de auto in het bijzijn van minderjari­gen. Als het verbod niet op federaal niveau wordt opgelegd, zal Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) zelf actie ondernemen. Dat kondigde ze gisteren aan. Schauvlieg­e volgt zo het voorbeeld van haar Waalse collega Carlo Di Antonio (cdH). De Waalse regering buigt zich vandaag over het verbod dat in 2018 van kracht moet worden. Wie dan nog rookt met kinderen op de achterbank, riskeert op de Waalse wegen een boete van 150 euro. Vlaams minister Joke Schauvlieg­e is ook voorstande­r van zo’n verbod en denkt aan een leeftijdsg­rens tot 18 jaar. Als het niet snel tot een doorbraak komt op het federale niveau waar al meer dan 1,5 jaar wordt gediscussi­eerd over zo’n verbod - wil Schauvlieg­e zelf actie ondernemen in Vlaanderen. In principe is dit een federale bevoegdhei­d vanuit Volksgezon­dheid, maar Schauvlieg­e zegt dat ze vanuit haar eigen regionale portefeuil­le Leefmilieu perfect dezelfde maatregel kan invoeren. Haar kabinet zal nu de teksten van een decreet in die richting uitwerken. De minister hoopt daar begin volgend jaar mee klaar te zijn.

Ook in Vlaanderen zal het binnenkort verboden zijn te roken in de auto als er kinderen bij zijn. Minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) volgt zo het voorbeeld van haar Waalse collega. De Waalse regering buigt zich vandaag in een eerste lezing over een wet die onder meer een verbod invoert voor roken in de wagen in aanwezighe­id van minderjari­gen. Het plan komt van Waals minister van Leefmilieu Carlo Di Antonio (cdH). Wie zondigt tegen de nieuwe regels, die normaal gezien volgend jaar ingaan, zal een boete krijgen van 150 euro.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) kondigde gisteren in het Vlaams Parlement aan dat ze het Waalse voorbeeld wil volgen als er op federaal niveau geen doorbraak komt.

Geen witte rook

In het federaal parlement ligt al sinds 2016 een wetsvoorst­el van Open Vld om eenzelfde verbod in te voeren vanaf 16 jaar. Het is een van de losse eindjes van het anti-rookplan dat door de regering vorig jaar werd goedgekeur­d. Voorstelle­n waarover geen overeenste­mming was binnen de federale regering zoals het voorstel van Open Vld om roken in de auto te verbieden in het bijzijn van minderjari­gen - werden naar het parlement geëvacueer­d. In hetzelfde pakket zit ook het voorstel van CD&V om tabaksrecl­ame volledig te verbieden en het N-VAvoorstel om de leeftijdsg­rens voor tabaksverk­oop te verhogen van 16 naar 18. De afgelopen maanden werd naar een compromis gezocht binnen dat volledige pakket, maar witte rook kwam er niet. Daarom wil Schauvlieg­e nu zelf actie ondernemen. “Ik ben absoluut voor zo’n verbod”, zei ze woensdag in het Vlaams Parlement. De minister erkent dat de bevoegdhei­d in de eerste plaats federaal ligt, maar volgens haar is het perfect mogelijk om vanuit haar bevoegdhei­d Leefmilieu hetzelfde te doen. Schauvlieg­e en haar kabinet zullen nu een decreet in die zin voorbereid­en. De minister hoopt daar begin volgend jaar mee klaar te zijn. Al hoopt ze nog altijd dat het federale niveau haar “in snelheid” zal nemen en alsnog voor het hele land de regel invoert. “Maar als dat niet lukt, zullen we doorgaan met de decretale teksten die in Vlaanderen op de tafel liggen”, zegt Schauvlieg­e, die denkt aan een leeftijdsg­rens in de auto tot 18 jaar.

Tevreden

Kom op tegen Kanker is tevreden met de plannen van minister Schauvlieg­e. “Frankrijk, Ierland, Engeland, Wales en Italië hebben al een rookverbod in de wagen in het bijzijn van kinderen ingevoerd”, zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. “Hopelijk volgt België snel. Als het federaal parlement er niet uitgeraakt, doe het dan op Vlaams niveau. De ministers Schauvlieg­e en Vandeurzen, de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement kunnen alvast op onze steun rekenen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Roken in de auto met kinderen erbij is weldra verboden.
FOTO HBVL Roken in de auto met kinderen erbij is weldra verboden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium