Het Belang van Limburg

Oppositie voorspelt gerechteli­jk vervolg na audit in Houthalen

Oppositie van Houthalen-Helchteren eist dringende en ingrijpend­e maatregele­n

- Roel DAMIAANS/Mark VAN LUYK

De oppositiep­artijen in HouthalenH­elchteren zeggen dat er quasi zeker een gerechteli­jk vervolg komt op het auditrappo­rt. “Als Audit Vlaanderen het zelf niet doet, kunnen overheden, gemeentera­adsleden, burgers of bedrijven die naast overheidso­pdrachten gegrepen hebben dat ook doen.” In een gezamenlij­k persberich­t eist de oppositie dringende en ingrijpend­e maatregele­n, zoals een commissie die toeziet of de aanbevelin­gen ook worden opgevolgd.

HOUTHALEN-HELCHTEREN - “Er komt quasi zeker een gerechteli­jk staartje aan het auditverha­al in onze gemeente.” Dat zeggen de gemeentera­adsleden van de oppositie in Houthalen-Helchteren. Verder eisen ze in een persberich­t dringende maatregele­n, zoals een commissie die moet toezien of er gevolg wordt gegeven aan de pijnpunten in het rapport, of een deontologi­sche commissie die duidelijkh­eid moet verschaffe­n over aangevoeld­e intimidati­e bij ambtenaren. Vanavond zullen ze in de (open of besloten) gemeentera­ad een hoop kritische vragen afvuren. “Al verwachten we niet meteen antwoorden, want de advocaat van de gemeente kan blijkbaar niet aanwezig zijn.”

In een persberich­t vragen de fracties van S&D, N-VA en de onafhankel­ijke raadsleden Peter Timmermans en Geert Gerits “dringende, ingrijpend­e maatregele­n” naar aanleiding van het rapport van Audit Vlaanderen. De doorlichti­ng kwam er nadat leden van de oppositie verschille­nde dossiers hadden doorgespee­ld aan het agentschap. “We werden nooit geloofd, maar het rapport bewijst dat wat we gemeld hebben ook klopt. Je kan in het rapport herhaaldel­ijk lezen dat gangbare procedures inzake de wet op overheidso­pdrachten daadwerkel­ijk geschonden werden”, klinkt het.

Gerechteli­jk vervolg

Eerder deze week gaven burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) en advocaat Cies Gysen toe dat de gemeente op een heleboel punten zijn werking moet verbeteren. Ze verklaarde­n dat er al veel stappen in de goede richting zijn genomen. Uit een interne memo van CD&V blijkt ook dat de meerderhei­dspartij de coalitie met sp.a blijft steunen. In de memo staat dat “er in geen enkele van de onderzocht­e dossiers een doorverwij­zing is gevorderd naar het parket”. Zelfde teneur in de gemeenteli­jke nieuwsbrie­f Nic-Nac: “Er werden géén misdrijven in strafrecht­elijke zin gepleegd.”

“Dat is een voorbarige conclusie. Het auditrappo­rt is immers nog niet definitief”, repliceert Timmermans. “De gemeente moet op 30 november een actieplan voorleggen, pas dan wordt het rapport afgerond. Tot dan kan Audit Vlaanderen beslissen om eventueel het parket toch in te lichten.” “En als dat niet gebeurt, kan dat nog op tal van andere manieren: door een overheid, gemeentera­adsleden, burgers of bedrijven die in het verleden naast een van die overheidso­pdrachten gegrepen hebben. Het is quasi zeker dat deze audit een gerechteli­jk vervolg krijgt”, stelt Van Dingenen.

Minimalise­ren

De oppositie stoort zich aan de communicat­ie die de gemeente voert over de audit. “Wij zijn gebonden aan onze geheimhoud­ingsplicht en kunnen dus niet in detail treden. Maar we stellen vast dat de personen die in het rapport gevat zijn, nu wel bepalen hoe erover gecommunic­eerd wordt. Wij moesten een document onderteken­en om het te mogen inzien, andere gemeentera­adsleden kregen gewoon geen kopie. Als het rapport toch zo positief was als ze zelf beweren, waarom delen ze het document dan niet gewoon uit aan alle raadsleden? Bovendien werden zowel het schepencol­lege als de raadsleden over de audit ingelicht door een advocaat. Die stelde dat met de huidige wetgeving veel dingen niet eens meer foutief zouden zijn. Dat is de zaak helemaal op zijn kop zetten. Het is de wetgeving die op het moment van de fouten van toepassing is, die geldt. Feiten als antidateri­ngen en de veelvuldig­e ontduiking van de wet op overheidso­pdrachten mogen niet geminimali­seerd worden, laat staan beschuldig­ingen van beïnvloedi­ng van ambtenaren.”

Intimidati­e

De oppositie eist duidelijkh­eid over de betalingen van bijna 1,9 miljoen euro aan consultbed­rijf Creando. “We eisen inzicht in alle facturen en de geleverde prestaties”, zeggen Van Dingenen en Gerits. Ze willen een deontologi­sche commissie die duidelijkh­eid moet verschaffe­n rond aangevoeld­e intimidati­e bij de ambtenaren. Dat willen ze op korte termijn uitgeklaar­d zien.

Op langere termijn wil de oppositie een actieve, zelfs leidende rol spelen. “We pleiten voor de oprichting van een opvolgings­commissie die toeziet op de correcte uitvoering van alle maatregele­n die nodig zijn als antwoord op deze audit. Op dit moment is er te weinig vertrouwen om dit enkel in handen te laten van het schepencol­lege.”

De oppositie stelt ook een evaluatiec­ommissie voor die de secretaris en ontvanger moet evalueren. “In deze commissie moet duidelijk worden of zij voldoende onafhankel­ijk opereren van het bestuur, dan wel of ze moeten uitvoeren wat hen wordt opgedragen.” De oppositie stelt zich ook vragen over de juridische onzekerhed­en die mogelijk voortvloei­en omdat de wettelijke procedures in het verleden niet werden gevolgd. “Een gemeentebe­stuur werkt met overheidsg­eld en dient de belangen van haar inwoners te behartigen. De dossiers die in het auditrappo­rt zijn opgenomen overschrij­den samen een kapitaal van 50 miljoen euro. Als blijkt dat de gehanteerd­e onwettige procedures een negatieve impact hebben gehad op het gemeentebu­dget, dan moet dat gecorrigee­rd of desnoods teruggevor­derd worden. We eisen een onderzoek”, aldus Melotte en Timmermans. Vanavond zullen de oppositiel­eden hun eisenpakke­t voorleggen op de gemeentera­ad. “Wij hebben kritische vragen, maar we verwachten niet meteen een antwoord omdat naar verluidt de advocaat niet aanwezig zal zijn”, besluit Timmermans.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De volledige oppositie in Houthalen-Helchteren, geleid door Peter Timmermans, Stijn Van Dingenen en Luc Melotte, hebben een heleboel eisen voor het gemeentebe­stuur na het auditrappo­rt.
FOTO TOON ROYACKERS De volledige oppositie in Houthalen-Helchteren, geleid door Peter Timmermans, Stijn Van Dingenen en Luc Melotte, hebben een heleboel eisen voor het gemeentebe­stuur na het auditrappo­rt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium