Het Belang van Limburg

Professor over Belgische buis: “Begroting is geen grabbelton”

Professor Wim Moesen: “De politiek wil te veel mensen plezieren, iedereen doet iets voor eigen achterban”

- Liliana CASAGRANDE

De Europese commissari­s Pierre Moscovici is erg kritisch voor onze ontwerpbeg­roting van 2018. We zitten samen met Italië, Spanje en Portugal in het groepje van de Club Med-landen, de slechtste leerlingen van de klas. “We zijn voorlopig niet geslaagd”, zegt professor Wim Moesen (KU Leuven). “Al weten we dat pas in mei van volgend jaar heel zeker. Probleem is dat de politiek te veel mensen wil plezieren. Iedereen doet iets voor de eigen achterban. Wij beschouwen de begroting als een grabbelton en we zijn expert in blinde navigatie.” “Europa heeft vier categorieë­n in het beoordelen van de begroting”, zegt Moesen. Die gaan van helemaal geslaagd tot gebuisd. Wij zitten in de vierde groep, we lopen het risico op een buis. “In mei 2018 krijgen we de definitiev­e beoordelin­g”, zegt Moesen. Wat nu voorligt, zijn ramingen, in mei volgt de controle. België heeft half oktober zijn ontwerpbeg­roting naar Europa gestuurd en Europa heeft nu alles nog eens goed uitgeploze­n. Nu blijkt dus dat Europa dat structurel­e tekort raamt op 1,5% van ons bruto binnenland­s product (of 7 miljard), terwijl België zei dat het 1,1% was. We dringen ons structuree­l begrotings­tekort ook niet met 0,6% per jaar terug zoals Europa vraagt. Integendee­l, tegen 2019 verslechte­rt het zelfs tot 1,7%. Een begrotings­evenwicht zoals deze regering van plan was, is dus nog erg moeilijk te halen.

“En de 2,9 miljard euro die we wel structuree­l verbeteren, komt er voor 40% door technische correcties, voor 20% als gevolg van een betere conjunctuu­r, voor 20% door hogere ontvangste­n zoals vooral de effectenta­ks en tot slot slechts voor 20% ook door onze uitgaven te beperken”, zegt Moesen.

Schuldgraa­d

Het nominale begrotings­tekort dat wij hebben ingediend, klopt ook al niet. België ging er van uit dat dit 1,1% zou zijn, Europa komt aan 1,4%. Europa heeft namelijk vragen bij de financieri­ng van de vennootsch­apsbelasti­ng die volgens de regering budgetneut­raal zou zijn. Onze schuldgraa­d daalt wel: van 106,8% in 2014 naar 102,2% in 2017. “Dat komt onder meer omdat we een stukje van BNP Paribas hebben verkocht. Dat soort meevallers mag je niet in de begroting steken, maar daar kan je wel je schuld mee doen dalen”, zegt Moesen.

Uitgaven stijgen te sterk

“Maar er is ook nog een derde punt waar Europa naar kijkt en dat is de toename van de uitgaven”, zegt Moesen. Die moet in verhouding zijn met de economisch­e groei. Voor 2018 wordt een groei van 1,6% voorzien, maar onze uitgaven stijgen sterker dan de groei. “Met zo’n 2%. Wij hebben de reputatie om een belhamel te zijn die goed in de gaten moet worden gehouden. Dat heeft te maken met ons verleden, wij hebben tussen 2010 en 2014 drie keer op het strafbankj­e gezeten omdat ons tekort hoger was dan 3 procent. Wij beschouwen de begroting als een publieke grabbelton. Iedereen doet iets voor zijn eigen achterban. De wetgeving op de ontvangste­n is zeer gecompli-

ceerd: op onze belastingb­rief staan meer dan 800 rubrieken. Allemaal om een of andere groep mee te plezieren. Zo stijgen onze uitgaven en dalen onze inkomsten en zitten we met tekorten. In Scandinavi­ë hebben ze schuldgrad­en van 40 à 50%, toch hebben ze daar ook een grote sociale beschermin­g. Maar daar grabbelen ze minder. Wij vinden gewoon dat we van de overheid moeten profiteren, terwijl een begroting er moet zijn voor het algemeen welzijn.”

Vooral ’s nachts gemaakt

Ander probleem is de waarde van onze infrastruc­tuur, onze scholen, onze wegen, enz. “Die zijn maar 36% van ons bbp waard, terwijl dat gelijk zou moeten zijn met onze schuldgraa­d.”

Die infrastruc­tuur laat dan ook nog te wensen over. Moesen verwijst als voorbeeld naar de betonrot in de Brusselse tunnels. “We wachten tot er een probleem is, dan grijpen we pas in. De manier waarop wij ons budget opstellen, laat ook te wensen over. Wij beginnen er laat aan, begrotinge­n worden ook vooral ’s nachts gemaakt. Die beslissing­en zijn dan niet duidelijk maar moeten toch worden uitgevoerd. Een amateurist­ische werkwijze. Europa ergert zich daar aan. Bovendien schatten we onze inkomsten altijd optimistis­ch in.”

“Sanering voortzette­n”

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) benadrukt ook dat het nominaal tekort en de schuld “aanzienlij­k” gedaald zijn sinds de start van deze regering in 2014. Het nominaal tekort is gezakt van -3,1% naar -1,2% en de schuld van 106,8% naar 102,2%. Bovendien heeft Europa onlangs de prognoses voor de groei bijgesteld waardoor de cijfers zullen verbeteren. De minister verzekert ook dat de regering rekening zal houden met de opmerkinge­n van de Commissie. “De sanering wordt voortgezet.”

Wake-up call

Parlements­lid Peter Dedecker (N-VA) vindt in elk geval dat er in de uitgaven moet worden gesnoeid. “Want de inkomsten zitten wel op schema”, zegt Dedecker. Voor die inkomsten is zijn partijgeno­ot minister van Financiën Johan Van Overtveldt verantwoor­delijk. “Maar voor de uitgaven is de hele regering verantwoor­delijk.” Hij denkt daarbij ook aan de uitgaven van de langdurig zieken die fors zijn gestegen. “De hervorming­en zijn anders wel bezig. In het rapport staat trouwens nergens dat we een onvoldoend­e krijgen, maar het is wel een wake-up call.” Peter Vanvelthov­en (sp.a-oppositie) wijst wel richting Van Overtveldt. “Hij haalt de nodige inkomsten niet, waardoor het tekort groter wordt. Daardoor zitten wij nu in het clubje van de ZuidEurope­se landen.”

Ook meerderhei­dspartij CD&V is kritisch. “Te verwachten, heb genoeg gewaarschu­wd”, twittert Hendrik Bogaert. “Twee derde van de zeer minimale verbeterin­g is dan ook nog dankzij de daling van de rentelaste­n. Geen duurzaam beleid voor onze kinderen en kleinkinde­ren. Een zwak punt van een anders sterke regering”.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).
Foto PHOTO NEWS Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium