Het Belang van Limburg

Hemd der dwazen

- DE KERN Door Yves Lambrix

De Europese Commissie heeft de regering-Michel opnieuw een buis gegeven voor haar begrotings­beleid. Volgens Europa levert ons land te weinig inspanning­en om het financiële huishouden op orde te krijgen. De Commissie raamt het structurel­e tekort volgend jaar op 1,5 procent van het bruto binnenland­s product. In verkiezing­sjaar 2019 zou dat zelfs 1,7 procent zijn. Deze regering leeft dus boven haar stand en rekent zich rijk. Ze schat inkomsten systematis­ch te laag in en geeft te veel uit waardoor de staatsschu­ld onvoldoend­e daalt. Samen met Italië zijn we het zwarte schaap van de Europese klas. Van een mooie troost gesproken.

We zijn benieuwd wie nu weer de zwartepiet zal krijgen. De plaat dat het de schuld is van Walen, socialiste­n of vakbonden is echt stukgedraa­id, zeker nu het economisch goed gaat en de rentelaste­n laag blijven. Idem voor de hitsingle dat nieuwe besparinge­n de prille economisch­e heroplevin­g niet mogen fnuiken. Trouwens, Europa waarschuwt voor een sterke toename van de primaire uitgaven (uitgaven die de overheid doet zonder intrestbet­alingen op zijn overheidss­chuld). Die zijn een goede indicator die verhindert dat de huidige regering kan worden afgerekend op de goede of slechte prestatie van haar voorganger­s. Toegegeven, een echte verrassing is het Europese verdict nu ook weer niet. De regering-Michel sluit zich zonder gêne aan bij een lange politieke traditie in dit land om de begrotings­lat voortduren­d lager te leggen. Uitgezonde­rd de regering-Verhofstad­t II in 2006 lag het uiteindeli­jke begrotings­resultaat de voorbije 15 jaar elk jaar opnieuw lager dan de oorspronke­lijke doelstelli­ng in het stabilitei­tsprogramm­a om de begrotings­tekorten weg te werken. Verhofstad­t III, Leterme I en II, Van Rompuy, Di Rupo en Michel, stuk voor stuk sluiten ze budgettair­e tovenaars in hun armen. De Zweedse coalitie is daarop geen uitzonderi­ng. Of vindt u het normaal dat het beloofde begrotings­overschot van 3 miljard euro in 2017 moeiteloos muteert in een gat dat 7 miljard euro dreigt te worden? Bovendien gaat Michel I niet gebukt onder een wereldwijd­e economisch­e en financiële crisis, want die is ondertusse­n helemaal verdampt. Neen, vandaag is het geen kwestie van niet kunnen, maar van niet willen.

Ondertusse­n zwellen de pensioenko­sten aan en staan lokale en nationale verkiezing­en voor de deur. Wie hoopt dat deze regering alsnog budgettair­e orde op zaken zal stellen, is eraan voor de moeite. Belofte is een hemd der dwazen, luidt een spreekwoor­d. Deze regering weet er alles van. En net zoals de Europese Commissie blijven ook wij dat pikken? Begrijpe wie kan.

Belofte is een hemd der dwazen, luidt een spreekwoor­d. Deze regering weet er alles van. En net zoals de Europese Commissie blijven ook wij dat pikken? Begrijpe wie kan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium