Het Belang van Limburg

“Doembeeld over hiv en sekswerk is verkeerd”

Sekswerker Lyle Muns (23) uit Bilzen wil met lezing in Regenboogh­uis debat openbreken

- Mohamed LAGHMOUCH

Lyle Muns is 23, is openlijk sekswerker en heeft hiv. De uit Bilzen afkomstige Amsterdamm­er raakte vier jaar geleden bekend toen hij moest aftreden als voorzitter van de Vlaamse Scholieren­koepel omdat hij er voor uitkwam dat hij bijkluste als prostitué. Nu heeft hij zich ook ‘geout’ als seropositi­ef. Daarover komt hij zondag spreken in het Regenboogh­uis in Hasselt. “Mensen hebben een doembeeld over hiv en sekswerk, en dat beeld is helemaal verkeerd.”

BILZEN -

Voor de lezing zondag komt Lyle Muns na vier jaar opnieuw naar Limburg afgezakt. “Ik moet toegeven dat ik het spannend vind. Het wordt een beetje thuiskomen”, zegt hij vanuit Amsterdam, waar de student politicolo­gie als communicat­iemedewerk­er voor de partij GroenLinks werkt. “Limburg is de plaats waar ik met mijn sekswerk ben begonnen, om meer geld te verdienen om te reizen. Ik werkte als student in de Jumbo in Maastricht waar ik 3,50 euro per uur verdiende. Met mijn werk streek ik tot 100 euro per uur op.”

Debat openbreken

In februari kreeg Lyle te horen dat hij seropositi­ef is. Maar de moed

Lyle MUNS zonk hem niet in de schoenen. Integendee­l, hij doet er alles aan om de taboes rond hiv en sekswerk aan diggelen te slaan. “Daarom sta ik zondag in het Regenboogh­uis. Bij hiv krijgen mensen nog altijd het doembeeld uit de jaren 80 en 90 voor ogen, toen het virus nog een doodsvonni­s was. Anno 2017 is dat niet het geval. Onze levenskwal­iteit is even goed als die van mensen zonder hiv, dankzij de medicatie die vandaag op de markt is.”

“Toen ik hoorde dat ik seropositi­ef was, had ik het moeilijk. Niet door de ziekte, wel door de manier waarop de samenlevin­g met hivpatiënt­en omgaat. Zeker als je een hiv-patiënt bent die sekswerk doet. Dan ben je helemaal verdoemd.”

Daarom wil Muns ook over sekswerk een maatschapp­elijk debat openbreken. Want hij liep het virus niet op tijdens zijn werk. “Ik gebruik altijd een condoom als ik seks heb met een klant. Daar valt niet over te onderhande­len. Ik weet niet wanneer ik de ziekte heb opgelopen, of van wie. Het maakt ook niet veel uit, ik ben niet rancuneus. De persoon van wie ik het gekregen heb, zal zelf niet geweten hebben dat hij drager was.” Muns wil prostituti­e uit de verdomhoek halen. “Mensen denken dat sekswerker­s vaak worden uitgebuit. Dat is soms het geval, maar niet altijd. Velen van ons houden van onze job en zouden niets anders willen doen.” België is wel veel minder klaar voor dat debat dan Nederland, vindt Muns. “Belgen zijn nogal terughoude­nd over gevoelige onderwerpe­n: ‘We weten dat het er is, maar spreken er niet over’. In Nederland wordt zoiets veel opener besproken.”

Maar juist door het thema bespreekba­ar te maken wil Muns lotgenoten helpen. “Toen ik voor het eerst als seropositi­ef naar buiten kwam, kreeg ik vanuit Limburg mails van jongens en meisjes die ook hiv hebben, of gewoon homoseksue­el zijn. Ze vertelden me hoe moeilijk het was om op te groeien met hiv of homoseksue­le gevoelens. Dat zoiets in deze tijd nog kan, is niet normaal.”

Condoom, altijd

Want er is goed nieuws. Het aantal hiv-diagnoses neemt af. “En dankzij de medicatie kunnen patienten onbescherm­d seks hebben zonder de ziekte over te dragen. Ik slik de pil Genvoya waardoor ik niemand kan besmetten. Maar ik zeg wel altijd tegen mijn sekspartne­rs dat ik seropositi­ef ben.” Risicogroe­pen raadt hij wel aan om zich om het half jaar te laten testen. “Zo kan je aids in de kiem smoren. Er bestaat ook een PrEPpil die voorkomt dat je hiv krijgt, al beschermt die pil niet tegen andere soa’s. Niets zo veilig als een condoom, wat dat betreft.”

XLyle Muns spreekt zondag van 14 tot 18 uur in het Regenboogh­uis in Hasselt. Toegang is gratis.

Toen ik hoorde dat ik seropositi­ef was, had ik het moeilijk. Niet voor de ziekte, wel voor de manier waarop de samenlevin­g met hiv-patiënten omgaat

 ?? Foto RONALD BAKKER ?? Sekswerker Lyle Muns uit Bilzen woont en werkt in Amsterdam. Nu wil hij ook in België het debat over hiv en sekswerk openbreken.
Foto RONALD BAKKER Sekswerker Lyle Muns uit Bilzen woont en werkt in Amsterdam. Nu wil hij ook in België het debat over hiv en sekswerk openbreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium