Het Belang van Limburg

Child Focus: “Schakel niet meteen politie in na ontvoering door ouder”

-

Child Focus roept ouders van wie het kind door de andere ouder naar het buitenland is ontvoerd op om niet meteen aangifte te doen. Hoewel dat een logische stap lijkt, roept de organisati­e op tot voorzichti­gheid.

Op een studiedag stelt Child Focus, de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen, vandaag een onderzoek voor waaruit blijkt dat de arrestatie van een ouder de grootste impact heeft op het welzijn van het kind bij zulke situaties. “Het is traumatisc­h voor kinderen om uit hun bedjes gelicht te worden en te zien hoe een ouder wordt gearrestee­rd”, zegt Hilde Demarré van Child Focus. “Naar de politie stappen moet een allerlaats­te redmiddel zijn. Zoek eerst andere manieren om tot een oplossing te komen, zoals via bemiddelin­g.”

Elk jaar worden in België zo’n 250 kinderen door een ouder ontvoerd naar het buitenland. Twee op de tien kinderen vertonen problemati­sch gedrag na een ontvoering. Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen vaak niet geïnformee­rd worden over de procedures en amper gehoord worden door een rechter of psycholoog. Ook dat moet beter, vindt Child Focus.

BRUSSEL - Schrik niet, er zijn nog muggen HASSELT -

Deze nacht gebeten door een mug? Het kan, ook al is het eind november.

“Doordat het nog niet stevig gevroren heeft, en de winter nog niet is ingetreden, zijn er nog altijd veel insecten”, zegt Joeri Cortens, insectenke­nner bij Natuurpunt. “Het is ongewoon, maar niet meer uitzonderl­ijk. De laatste vijftien jaar treedt de echte winter steeds later in, en soms komt ze zelfs helemaal niet. Dat zorgt ervoor dat insecten, en zeker muggen, een extra generatie kunnen kweken.”(bhe)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium