Het Belang van Limburg

De sfeer is goed

-

Nee, beste vrienden zullen ze bij CD&V en N-VA nooit worden. Dat werd gisteren nog maar eens duidelijk in het Vlaams Parlement, waar de christende­mocraten opvallend scherp uithaalden naar minister Ben Weyts (N-VA) en diens mobiliteit­sbeleid. Telkens de files de pan uit swingen - en dat gebeurt de laatste jaren helaas steeds vaker - is Weyts Kop van Jut.

“Ontgoochel­d”, zei CD&V-parlements­lid Dirk de Kort te zijn in de korte termijnpla­nnen van Weyts. “Want hoewel er extra budget is voor mobiliteit, zie ik in de praktijk niets, behalve dat we verder in de file blijven staan. Wat is op het vlak van mobiliteit de kracht van de veranderin­g?”, vroeg de Kort zich af. Het leverde hem applaus op vanop alle banken, behalve natuurlijk die van de N-VA. “Flauw”, zo vonden ze daar. “Framing”, noemde Paul Van Miert (N-VA) het zelfs. “Alsof Weyts in een vingerknip de files zou kunnen oplossen.” Eerlijk: dat kan hij ook niet, net zoals zijn voorganger­s op Mobiliteit en Openbare Werken (voor de goede orde: CD&V-ministers Hilde Crevits en Kris Peeters) dat complexe probleem ook niet van de baan kregen. Daarvoor is Vlaanderen te dicht bebouwd, de ruimtelijk­e ordening te versnipper­d.

Maar aan die complexite­it storen CD&V en N-VA zich niet als ze elkaar stokken in de wielen kunnen steken. Geen toeval dat Weyts zelf ook niet meteen een poging deed om de gemoederen te bedaren. “Laat ons hier niet flauw doen: meerderhei­d of oppositie of oppositie binnen de meerderhei­d, whatever”, zei de minister, tot groot jolijt van de echte oppositie. Om het met de woorden van Robert Waseige te zeggen: “De sfeer is goed.”

Dat alles speelt zich af tegen de achtergron­d van de bitse strijd om de status van volksparti­j van Vlaanderen. De christende­mocraten, die sinds jaar en dag die titel konden claimen, staan sinds 2010 op de tweede plaats op federaal en Vlaams niveau. Enkel lokaal houden ze nog stand, als leverancie­r van 137 burgemeest­ers, veruit het grootste aantal van alle partijen. Maar als het van N-VA afhangt dan wordt 2018 het definitiev­e keerpunt. Ook lokaal. Begin september sprak N-VA-voorzitter Bart De Wever die ambitie (weliswaar achter gesloten deuren tijdens de fractiedag­en van zijn partij) letterlijk uit: “N-VA moet na 2018 de grootste centrumpar­tij zijn en blijven.” CD&V-voorzitter Wouter Beke doet er op zijn beurt alles aan om de perceptie te weerleggen dat zijn partij in de omgekeerde richting alleen op N-VA gefocust zou zijn. “Van de vijf woorden die ze uitspreken, gaan er vier over ons”, stelde hij deze week in Humo vast.

De strijd om het centrum zal met de verkiezing­en in aantocht alleen maar harder worden. En dat verhindert ook parlementa­ire initiatiev­en. Zo pleit Vlaams Parlements­lid An Christiaen­s (CD&V) al lang voor een proefproje­ct waarbij getest wordt of motorrijde­rs op busbanen kunnen rijden om hun veiligheid te verhogen. Zowel coalitiepa­rtner Open Vld als het Vlaams Huis voor Verkeersve­iligheid zijn pro. Maar N-VA-minister Weyts blijft tegen. “Om zelf met het voorstel te gaan lopen”, klinkt het bij CD&V en Open Vld. Wat er ook van zij: de tijd dat de ander iets werd gegund is voorbij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium