Het Belang van Limburg

Nog zeker tot eind dit jaar tekort aan bruine kippen door fipronilcr­isis

- Tommy HUYGHEBAER­T

Normaal zijn ze met miljoenen, maar door de fipronilcr­isis zijn leghennen schaars geworden in ons land. Het zal nog maanden duren voor alle legbedrijv­en weer op volle capaciteit draaien. Wie thuis een nieuwe bruine leghen in het kippenhok wilde zetten, zal nog tot volgend jaar moeten wachten.

HASSELT -

In ons land alleen al zijn volgens de Vlaamse bedrijfspl­uimveehoud­ers van De Landbond bijna twee miljoen kippen vernietigd na het uitbarsten van de fipronilcr­isis in augustus. Een dertigtal bedrijven staat nog altijd volledig of gedeelteli­jk leeg. Die moeten nu gevuld worden met nieuwe kippen. En dat gaat traag. “Je kunt de kweekcyclu­s op geen enkele manier versnellen. De eieren moeten eerst drie weken in de broedkast. Daarna moeten we het kuiken zeker nog 17 weken opfokken. Het duurt dus in totaal tot 23 weken vooraleer leghennen tot volle productie overgaan. Wie geen leghennen had besteld voor de crisis moet wachten”, zegt Willy De Vloo, sectorvera­ntwoordeli­jke van De Landbond.

Ook particulie­ren die thuis een nieuwe leghen in het kippenhok wilde zetten, zullen geduld moeten uitoefenen. “Sowieso is het seizoen om een legkip te kopen al enkele weken afgelopen. Bovendien wordt de volledige opfokcapac­iteit nu gebruikt voor de bedrijven.” Wie een witte leghen in huis wil halen, maakt wel nog kans omdat die minder gegeerd zijn. Maar bruine, zwarte of grijze leghennen zijn dit jaar niet meer te koop.

Tot Kerstmis dure eieren

De schaarste aan leghennen is ook in de supermarkt te merken. “De prijs van de eieren staat momenteel op recordhoog­te”, zegt Wouter Wytynck, adviseur van de Boerenbond. “We betalen 4 cent meer per ei. Tot kerst verwacht ik dat de prijzen ongeveer een derde hoger zullen blijven dan normaal. Dan volgt een kalmere periode in de verwerking­ssector en dan zullen de stallen van de pluimveeho­uders ook stilaan opnieuw gevuld raken.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Wie een witte leghen in huis wil halen, maakt wel nog kans omdat die minder gegeerd zijn. Maar bruine, zwarte of grijze leghennen zijn dit jaar niet meer te koop
FOTO HBVL Wie een witte leghen in huis wil halen, maakt wel nog kans omdat die minder gegeerd zijn. Maar bruine, zwarte of grijze leghennen zijn dit jaar niet meer te koop

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium