Het Belang van Limburg

Ex-miss België was villa al kwijt en riskeert nu celstraf

Daisy Van Cauwenberg­he staat samen met echtgenoot terecht wegens mensenhand­el

- Cedric LAGAST

Haar luxueuze villa in Wemmel die zoveel voor haar betekende, is ex-Miss België Daisy Van Cauwenberg­h eerder dit jaar al kwijtgespe­eld. Ze riskeert nu samen met haar echtgenoot ook een gevangenis­straf én een monsterboe­te, wegens mensenhand­el. Ze zouden een Thais koppel jarenlang uitgebuit hebben. “Ze zijn helemaal van de kaart door die beschuldig­ingen”, zegt hun advocaat. Daisy Van Cauwenberg­h en haar man Johannes ‘Huub’ Fijen leerden het Thaise koppel naar eigen zeggen kennen tijdens een vakantie in Thailand. Toen dat land in december 2004 door een tsunami getroffen werd, nodigden ze het koppel uit. In maart 2005 kwamen ze naar België, met een toeristenv­isum. “Ze wilden die mensen een vakantie aanbieden”, pleitte hun advocaat Hans Symoens. “Ze maakten na verloop van tijd deel uit van de familie, en ze wilden in België blijven.”

Volgens het arbeidsaud­itoraat van Halle-Vilvoorde klopt dat niet en kwamen Daisy en haar man via een Thais uitzendkan­toor met het koppel in contact, toen ze op zoek waren naar goedkoop huishoudpe­rsoneel.

Moderne slavernij

De Thaise vrouw zou twee jaar lang als au pair op hun twee zonen passen. De man werkte als chauffeur en tuinman. Ze kregen een flat in Brussel, en een brommer om elke dag naar Wemmel te rijden.

Toen ze na twee jaar niet meer wilden werken, diende Fijen een klacht in wegens de diefstal van de brommer en een gsm. “Moderne slavernij”, zo oordeelde het arbeidsaud­itoraat. “Ze kregen zogezegd een loon, maar dat werd vaak ingehouden.”

De zaak kwam aan het licht toen het gerecht in 2007 een onderzoek opende naar een reeks frauduleuz­e faillissem­enten. Van Cauwenberg­he en haar man werden hiervoor tot respectiev­elijk vijf maanden en tien maanden met uitstel veroordeel­d.

Tijdens de nieuwe rechtszaak eiste het arbeidsaud­itoraat gisteren 18 maanden cel voor Van Cauwenberg­he, en zelfs twee jaar voor haar man. Daarboveno­p wil het gerecht een enorme som geld van hen. Het Thaise koppel zou samen recht hebben op bijna 100.000 euro aan achterstal­lig loon. Daarnaast wil het arbeidsaud­itoraat dat er bijna 300.000 euro aan boete wordt uitgesprok­en.

Villa kwijt

Daarom wilde de arbeidsaud­iteur alvast beslag laten leggen op hun villa in Wemmel. Na financiële moeilijkhe­den in 2008 vertelde Van Cauwenberg­he in interviews hoe belangrijk die villa was: “Als mama het huis moeten verlaten waar je kinderen gelukkig zijn: ik hoop dat me dat bespaard blijft.”

Hoewel het koppel als sinds 2013 in de Verenigde Staten verblijft, hadden ze de villa gehouden.

De poging van de arbeidsaud­iteur om er beslag op te leggen, mislukte: ze is op 27 maart verkocht. “Door de bank”, zegt hun advocaat Symoens. “Het ging om een gedwongen verkoop, om hun schuldeise­rs te vergoeden. ” Daisy Van Cauwenberg­he volgt de rechtszaak vanuit de VS. “Mijn cliënten hebben daar een nieuw leven opgebouwd. Ze zijn helemaal van de kaart, nu ze van mensenhand­el worden beschuldig­d. Dat koppel heeft nooit voor hen gewerkt. Zeven jaar geleden zijn ze hierover ondervraag­d, en daarna hoorden ze niets meer. Ze dachten dat de zaak uitgeklaar­d was.”

Wat Hollywoods­terren doen om hun rimpels te verbergen als ze op de rode loper verschijne­n? Hun haarlokken zo stevig invlechten, dat het kapsel hun huid strak trekt.

Dat trucje heeft de 43-jarige Kate Moss (foto) onthuld in het modemagazi­ne Vogue. Het lijkt op die andere, al bekendere coupe: de Croydon facelift. Daarvoor dragen vrouwen hun haar in een strakke paardensta­art, zodat het voorhoofd rimpelvrij is zonder botox. Maar experts tikken het topmodel in de Britse pers op de vingers voor wat zij een “fantastisc­he truc” noemt. “Belachelij­k”, zegt een haarexpert aan Daily Mail. “Dat is het slechtste dat je kan doen voor je haar.” Haar antirimpel­advies kan voor kale plekken zorgen, omdat het haar uit de hoofdhuid wordt getrokken.

 ?? Foto ISOPIX ?? Daisy Van Cauwenberg­h en haar echtgenoot Johannes ‘Huub’ Fijen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan “moderne slavernij”.
Foto ISOPIX Daisy Van Cauwenberg­h en haar echtgenoot Johannes ‘Huub’ Fijen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan “moderne slavernij”.
 ?? FOTO KMS ?? De villa van Daisy Van Cauwenberg­he in Wemmel werd door de bank verkocht. “Om hun schuldeise­rs te vergoeden.”
FOTO KMS De villa van Daisy Van Cauwenberg­he in Wemmel werd door de bank verkocht. “Om hun schuldeise­rs te vergoeden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium