Het Belang van Limburg

Schand(p)aal

- Pascal PAEPEN Economist Thomas More en KU Leuven

Word schandalig rijk! Met die slogan willen EuroMillio­ns en dus de Nationale Loterij en dus de overheid ons verleiden om te gokken. Eigenlijk zijn kansspelen verboden in dit land. Maar er zijn helaas tal van uitzonderi­ngen. En dus is het aanbod aan legale en minder legale gokspellet­jes groter dan ooit. Da’s jammer. Men begint er ook al heel vroeg mee, las ik gisteren in de krant. Dat verwondert me niet. Bracht de sint vroeger ook geen chocolade in de vorm van sigaretjes? Net echt. Kunnen de kinderen alvast beginnen oefenen. Schandalig! De hele wereld lijkt wel een grote goktempel. Brood en spelen. Het is des mensen en van alle tijden. We willen nu eenmaal bedrogen worden. Dat dacht ik ook toen ik hoorde dat de website MyPension.be dinsdag zo’n 100.000 bezoekers kreeg. Waarom toch? Denken we nu echt dat we kunnen berekenen hoe hoog of hoe laag ons pensioen later zal zijn? Onze toekomstig­e pensioenen zijn een grote gok. Onze beleidsmak­ers kozen er immers voor om het opgehaalde pensioenge­ld – en veel meer – meteen uit te geven. Zorgen? Die zijn voor morgen. Schandalig!

Dat we geen reserve hebben, tot daar aan toe. Maar tegelijker­tijd is men in dit land weddenscha­ppen aangegaan die een hypotheek leggen op toekomstig­e welvaart. Dat blijkt nog maar eens nu stilaan de gevolgen duidelijk worden van de grote Belgische boekhoudku­ndige fraude à la Grèce tijdens het paarse bewind van Verhofstad­t, Vande Lanotte & co. Overheidsg­ebouwen werden toen voor een habbekrats verkocht en tegelijk werden verplichti­ngen aangegaan om diezelfde overheidsg­ebouwen nog decenniala­ng te huren. Nu is er leegstand in die dure gebouwen. De huurprijs blijft echter stijgen. Er is geld genoeg, toch? Schandalig!

Spaarders krijgen kritiek. Sommige economen beweren dat sparen asociaal is. Ze menen dat we dat geld niet mogen oppotten maar dienen uit te geven. Om de economie een handje te helpen. Niet te veel denken aan later. Echt? Wie spaart en dat spaargeld bovendien durft te beleggen, noemt men dan weer een speculant. Ook al redeneert een goede belegger net wel op lange termijn, hij moet en zal gestraft worden met nieuwe belastinge­n en een verhoging van bestaande belastinge­n. De nieuwe staatsbon op tien jaar? Brengt bruto 0,50 procent op per jaar. Na belastinge­n is dat nog 0,35 procent. Schandalig! Denk nu niet dat ik een doemdenker ben. Er is beterschap op komst, en wel op 20 mei 2018. De dagen daarvoor zal een Nederlande­r tienduizen­den Vlamingen toeschreeu­wen hoe het werkelijk zit. Marco Borsato in het Sportpalei­s. Dromen zijn bedrog. Ook zijn nieuwe nummer ‘Wakker’ spreekt boekdelen. De werkelijkh­eid is hard, maar het is beter bedrog in te zien dan je in slaap te laten wiegen door kansspelen en andere onzin. Word wakker!

Denken we nu echt dat we kunnen berekenen hoe hoog of hoe laag ons pensioen later zal zijn?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium