Het Belang van Limburg

“Joke, denk nog eens na over het openstelle­n van de bossen”

- Ludwig Vandenhove gedeputeer­de van Leefmilieu en Natuur - voorzitter vzw Bosgroep Limburg

Beste Joke, uw suggestie om openbare bossen overal, ook buiten de paden, toegankeli­jk te maken, begrijp ik niet zo goed. Ik vraag mij af wie u dit weer ingefluist­erd heeft, want uw eigen diensten, zoals de boswachter­s (zij die nog overblijve­n!) van het Agentschap Natuur en Bos, hebben er ook weinig begrip voor. U stelt terecht dat er te weinig groene speelruimt­e en speelbosse­n zijn voor de jeugdveren­igingen, maar dit gaan we niet oplossen met uw voorstel.

Uw voorstel zal heel wat schadelijk­e effecten op natuur en bos en op de biodiversi­teit hebben (schade aan kruiden, struiken en bomen, kwetsbare bosverjong­ing, verstoring van de fauna, etc.).

Het sluikstort­en zal toenemen. En wat met de wildgroei en de kostprijs van verbodsbor­den in openbare bossen? En de handhaving? Het verschil tussen private en openbare bossen is niet altijd duidelijk, zeker niet voor recreanten. Wellicht gaan deze recreanten denken dat alle privébosse­n eveneens vrij toegankeli­jk zijn: hoe zal hieromtren­t de handhaving gebeuren?

Wat met de aansprakel­ijkheidsve­rzekering en de ingrepen die de beheerder van de bossen moet doen om de speelzones ‘veilig’ te houden. Gaat dit nu voor de totale oppervlakt­e van de openbare bossen gelden?

In speelbosse­n en langs paden wordt staand dood hout verwijderd, maar als dat zou gebeuren voor het volledige bosareaal staat dat haaks op de ecologisch­e doelstelli­ng voor dood hout.

Er zitten veel teken en ondertusse­n veel everzwijne­n in onze bossen: hoe ga je omgaan met deze problemati­ek? Er is op dit moment een gedragen toegankeli­jkheidsreg­eling en er bestaat geen maatschapp­elijke vraag naar zo een algemene regeling. Joke, denk nog eens goed na en overleg met uw eigen diensten en met de sector. En als u toch echt wil doorzetten, na dat overleg, werk dan eerst een goed decretaal en praktisch toepasbaar kader uit. Of nog beter, begin met enkele experiment­en waaruit u kan leren. Limburg bezit het meeste bosgebied in Vlaanderen en na de provincie Luxemburg het 2de meest in België.

U bent welkom om dat overleg met de sector in Limburg te komen organisere­n.

 ?? Foto BELGA ?? Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e.
Foto BELGA Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium