Het Belang van Limburg

Protestmar­s en nieuwe petitie tegen uitbreidin­g hondenkwek­erij

Formulier roept buurtbewon­ers op om massaal bezwaarsch­riften in te dienen

- Koen LUTS/Phillip PERGENS

Ook tegen de nieuwe ‘afgeslankt­e’ aanvraag voor een hondenkwek­erij in de Molemstraa­t in Lummen is een storm van protest op gang gekomen. In een online petitie hebben al meer dan zesduizend mensen hun ongenoegen geuit. Half januari is er ook een protestmar­s gepland. In september diende Rudy Guedens van Het Hezehof uit Diest nog een aanvraag in voor een hondenkwek­erij met 480 dieren in Molem. Na massaal protest, toen werden meer dan 12.000 online handtekeni­ngen verzameld, trok hij die weer in. Maar begin deze maand volgde een nieuwe aanvraag voor een kwekerij met 150 honden. De buurt verzamelt intussen zo veel mogelijk bezwaarsch­riften. “Het verwonderd­e me dat Rudy Guedens na de eerste ingetrokke­n aanvraag er opnieuw een indiende voor 150 dieren”, zegt schepen van dierenwelz­ijn Mario Vrancken (sp.a). “Maar of het nu 480 of 150 honden zijn, het gaat nog altijd om een heel grote hoeveelhei­d. Voor veel mensen is dat onaanvaard­baar. Dat cijfer slaat alleen op het aantal moederdier­en, de duizenden pups worden niet meegereken­d. De omwonenden hebben schrik en vrezen vooral geluidsove­rlast. We wachten het openbaar onderzoek af, dat loopt tot en met 8 december. Maar ik verwacht minstens evenveel bezwaren als bij de eerste aanvraag.” De voorbije dagen zijn heel wat bezorgde omwonenden zich in het gemeentehu­is komen informeren. “Zelf hebben we de uitbater van de bestaande kwekerij een brief geschreven met de vraag om zijn correcte adres in Diest te gebruiken. Hij woont immers niet in Lummen”, vervolgt Vrancken. “We hebben tot 13 februari om ons als schepencol­lege te beraden over dit dossier, in het belang van onze inwoners en in het belang van het dierenwelz­ijn.”

Sociale media

De aanvraag van hondenkwek­er Rudy Guedens leeft bij de Lummenaren. En ook op de sociale media is het een druk besproken onderwerp. Er was heel wat protest van de omwonenden, maar ook van de vzw Anti Broodfok Actie, van GAIA en zelfs van enkele BV’s als Kim Clijsters en An Lemmens. Mario VRANCKEN

Schepen Omwonenden kregen intussen een formulier in de bus dat hen oproept om een bezwaarsch­rift in te dienen. “Met een aantal goede zielen betalen we de onkosten van het drukwerk”, zegt een van de actievoerd­ers die anoniem wil blijven. “De inplanting komt vlakbij een woonwijk. Op het voorge- drukte formulier, waar iedereen ook nog zelf iets kan aan toevoegen, wordt er een bezwaar ingediend op grond van lawaaihind­er en het risico op het uitbreken van meerdere honden. Ook wordt gesteld dat er onvoldoend­e personeel is om deze dieren goed op te voeden. Daarom is er ook een risico voor de mens. Daarnaast hebben ze het ook over geurhinder door de uitwerpsel­en en een risico op bodemveron­treiniging. Half januari plannen we een protestmar­s in de omgeving van Het Hezehof in Schaffen. De route wordt nog uitgestipp­eld.” Hondenkwek­er Rudy Guedens zelf was kort in zijn reactie: “Ik blijf bij mijn standpunte­n die ik eerder al heb aangehaald.”

Of het nu 480 of 150 honden zijn, het gaat nog altijd om een heel grote hoeveelhei­d

 ?? Foto KOEN LUTS ?? In de leegstaand­e varkenssta­llen in de Molemstraa­t wil Rudy Guedens een nieuwe hondenkwek­erij uitbouwen met 150 volwassen dieren.
Foto KOEN LUTS In de leegstaand­e varkenssta­llen in de Molemstraa­t wil Rudy Guedens een nieuwe hondenkwek­erij uitbouwen met 150 volwassen dieren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium