Het Belang van Limburg

Procureur vraagt vrijspraak voor ‘sjoemelend­e’ ex-korpschef

Zaak toch doorverwez­en ondanks vraag voor vrijspraak

- Shauni DEFERM

Het openbaar ministerie vraagt de vrijspraak voor de 62-jarige ex-korpschef Benny Reenaers van de politiezon­e Borgloon. Reenaers moest zich woensdag samen met een collega voor de rechtbank verantwoor­den, onder andere voor gesjoemel met pv’s. De voormalige korpschef werd eerder al veroordeel­d voor soortgelij­ke feiten. De procureur vroeg eerder de buitenverv­olgingstel­ling voor de raadkamer, maar de zaak werd toch doorverwez­en.

Ex-korpschef Reenaers (foto) kreeg eerder al twee jaar opsluiting – waarvan een jaar effectief – voor onder meer aanranding van de eerbaarhei­d, schriftver­valsing en verduister­ing. Nu moest hij zich samen met een collega, die tijdens een eerdere zaak de opschortin­g kreeg, opnieuw verantwoor­den voor fraude bij het opstellen van pv’s en bij de aanschaf van computers en fluohesjes.

Verjaring

De procureur handelde de zaak, die woensdagoc­htend voor de correction­ele rechtbank in Tongeren werd gebracht, snel af aangezien hij eerder de buitenverv­olgingstel­ling voor de raadkamer vroeg. De voorzitter oordeelde echter dat de twee verdachten toch voor de rechtbank moesten verschijne­n. “Ik maak hier dan ook geen woorden meer aan vuil”, klonk het bij het openbaar minisaansl­eepte terie. “Ik vorder de vrijspraak.” De raadsman van de twee beklaagden volgt het openbaar ministerie in zijn vordering. “De feiten dateren van 2004 tot 2006, in mijn ogen is er dus een duidelijk verval van strafvorde­ring door verjaring”, aldus meester Delbrouck. “Bovendien zijn de rechten van de verdedigin­g geschonden omdat mijn cliënten in het onderzoek – dat negen jaar – niet één keer zijn ondervraag­d. In die tijd kan je geheugen je wel eens in de steek laten. De strafvorde­ring is ook een schoolvoor­beeld van obscuri libelli, waarbij alles zo onduidelij­k is dat wij niet weten waarop we ons precies moeten verweren. Als er niets is, dan is er niets. Jammer dat we de zittingsca­paciteit onnodig moeten bezetten.”

Vonnis volgt op 20 december.

De feiten dateren van 2004 tot 2006, in mijn ogen is er dus een duidelijk verval van strafvorde­ring door verjaring

Luk Delbrouck advocaat Benny RENAERS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium