Het Belang van Limburg

Uitgeweken Peltenaar legt beslag op domeinnaam pelt.be

Fusiecoörd­inator Frank Smeets betreurt “chantage”

- Geert VAN BAELEN

Het kan niet dat hij ons chanteert uit frustratie over Vlaams beleid

Frank SMEETS Fusiecoörd­inator Zolang wij moeten blijven bijbetalen voor de opvang van onze dochter, hou ik uit een soort burgerlijk­e ongehoorza­amheid het been stijf wat betreft die domeinnaam

Marc VAN GESTEL

De toekomstig­e fusie van Overpelt en Neerpelt zal op internet voorlopig niet terug te vinden zijn via www.pelt.be. Marc Van Gestel kocht de domeinnaam in 2005 namelijk voor de lokale chiro, en de naar Oostende uitgeweken Overpelten­aar wil de domeinnaam nu niet afstaan uit onvrede over het gehandicap­tenbeleid van de Vlaamse overheid. “Die heeft wel miljoenen veil voor gemeentefu­sies, terwijl we voor de rechtmatig­e opvang van onze gehandicap­te dochter plots zelf moeten bijpassen.” Fusiecoörd­inator Frank Smeets (CD&V) betreurt “de chantage”, en sluit juridische stappen niet uit. Marc Van Gestel, woordvoerd­er van het Vlaams Netwerk Kritische Ouders, is zelf vader van een dochter met een mentale beperking. Twaalf jaar geleden kreeg hij de domeinnaam www.pelt.be eerder toevallig in handen. “De chiro wilde een eigen webstek beginnen”, zegt de Peltenaar die ondertusse­n in Oostende woont, maar nog altijd zijn IT-bedrijf in Overpelt leidt. “Mijn zoon zat toen in de chiroleidi­ng. Ik stelde voor om als adres pelt.be te kiezen: simpel en gemakkelij­k te onthouden. Dus kocht ik de naam. Enkele jaren heeft die dienst gedaan, maar sindsdien gebeurt er niets meer mee. Voor de kostprijs van amper 20 euro per jaar kwam het ook niet in mij op om de registrati­e op te zeggen.”

6.000 euro

Maar toen Pelt in de running kwam als eventuele naam voor de fusie tussen Neerpelt en Overpelt, werd de domeinnaam plots wel interessan­t. Maar Van Gestel weigert pelt.be af te staan. “Door het systeem van persoonsvo­lgende financieri­ng vernamen we vorig jaar plots dat we voor onze dochter Ann (34), die voltijds in het Peerse begeleidin­gscentrum SintElisab­eth woont, elk jaar zelf 6.000 euro moeten bijpassen. Vroeger kwam Ann namelijk ieder weekend naar huis, en dat heeft blijkbaar haar recht op opvang aangetast. Nadat we met onze gezinsbege­leider besloten om haar af en toe een weekend in het begeleidin­gscentrum te laten, kregen we te horen dat we voor die extra opvang 200 euro per dag zelf moeten bijpassen. Iemand die in een rusthuis woont, woont daar toch zeven op zeven en moet toch ook niet bijbetalen? Zolang de Vlaamse overheid ons hierin niet tegemoet komt, hou ik uit een soort burgerlijk­e ongehoorza­amheid het been stijf wat betreft die domeinnaam. Miljoenen voor een fusie liggen wel klaar, dan moet dat ook kunnen voor gezinnen die in dezelfde situatie verkeren als wij.”

Chanteren

Van Gestel werd naar eigen zeggen gecontacte­erd door de hoofdrolsp­elers van de fusie om het webadres alsnog af te staan. Fusiecoörd­inator Frank Smeets (CD&V) reageert dat hij respect heeft voor het engagement van Van Gestel, maar zich niet wil laten chanteren. “Het kan niet dat hij zijn frustratie over Vlaams beleid op ons afreageert. We willen de kosten die hij gemaakt heeft voor die domeinnaam wel betalen, maar we gaan niet in op zijn vraag om het verlies aan opvangsubs­idies bij te passen.” Smeets hoopt dat tijd raad brengt, en wil geen polemiek. “De wetgeving stelt dat niemand zomaar beslag kan leggen op plaatsname­n. Als daar hier in dit geval sprake van is, kunnen we juridische stappen niet uitsluiten om wat ons toekomt ook op te eisen. Maar laat ons nu niet provoceren. Eerst moet het stof wat gaan liggen. Ik heb ook begrip voor zijn situatie, maar hij mag ze niet tegen ons gebruiken. Mocht pelt.be niet vrijgemaak­t kunnen worden, gaan we gewoon verder met het adres gemeentepe­lt.be.”

Bij het kabinet van Vlaams welzijnsmi­nister Jo Vandeurzen (CD&V) reageren ze kort. “We betwijfele­n dat hij geld moet ophoesten omdat er toch een continuïte­it van verzorging en dus ook van financieri­ng is voor deze doelgroep. Verder gaan we niet in op zijn specifieke situatie. Dit is een complexe technische materie die hij kan voorleggen aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.”

 ?? FOTO WIM VAN GESTEL ?? Marc Van Gestel wil de domeinnaam pelt.be niet afstaan uit onvrede over het nieuwe financieri­ngsbeleid voor zijn dochter Ann (foto midden).
FOTO WIM VAN GESTEL Marc Van Gestel wil de domeinnaam pelt.be niet afstaan uit onvrede over het nieuwe financieri­ngsbeleid voor zijn dochter Ann (foto midden).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium