Het Belang van Limburg

Op de eerste rij bij revalidati­e van Samatta

-

Woensdagvo­ormiddag in de fitnesszaa­l van de Luminus Arena. De Genkse geblesseer­den blazen verzamelen om te revalidere­n. Terwijl de Amerikaans­e rapper Eminem door de speakers knalt, werken Leandro Trossard, Sébastien Dewaest, Dante Vanzeir, maar ook de aan MVV verhuurde Christophe Janssens zich in het zweet. Fitnesscoa­ch Bjorn Poels en kinesither­apeut Mathias Didden leiden alles in goede banen. In het aansluiten­de kamertje zit Ally Samatta op een hometraine­r. “Elke dag begin ik met fietsen”, zegt hij met zijn typische glimlach. Verder bestaat zijn routine uit stabilisat­ie- en krachtoefe­ningen. “Want ik wil ook sterker worden”, klinkt het gretig bij de spits.

Glimlach

Even terug naar begin deze maand. De thuiswedst­rijd tegen Lokeren (0-0) om precies te zijn. Bij een hoekschop belandt Lokerendoe­lman Davino Verhulst bovenop Samatta. “Dat deed even pijn”, vertelt Samagoal. “Maar toen de dokter het veld opkwam en met wat spray op mijn knie spoot, had ik het gevoel dat het wel weer zou gaan. Ik stond nog een paar minuutjes op het veld, maar toen ik een bal kreeg aangespeel­d, voelde ik dat ik eraf moest. Plots leek het alsof mijn knie blokkeerde en ik niet meer kon bewegen.”

Uit de diagnose een dag later blijkt dat Samatta een letsel aan de meniscus en de laterale band heeft opgelopen. Hij wordt geopereerd en is minstens tot de winterstop out. “Of ik aanvankeli­jk het ergste (gescheurde kruisband, nvdr.) heb gevreesd? Ik had geen idee wat ik moest verwachten. Ik ben geen specialist. Het enige wat ik wist, was dat ik mijn knie niet meer goed kon bewegen. Uiteindeli­jk moest ik voor het eerst in mijn carrière geopereerd worden”, zegt Samatta. “Daarom was ik voor de operatie best nerveus, maar alles is goed verlopen. Pijn heb ik niet meer.”

Het is duidelijk dat de spits geen gebroken man is. Klagen doet hij niet, lachen des te meer. “Waarom zou ik mopperen? Na de operatie gaat het elke dag beter. Stapje voor stapje. Ik voel me al comfortabe­l genoeg om te lopen en oefeningen te doen.”

Saai

Wordt het dan soms niet saai? Je hele dag in een fitnessrui­mte doorbrenge­n? Samatta toont zijn breedste glimlach. “Of course, of course, of course… Weet je, geen enkele voetballer is graag geblesseer­d. We willen allemaal lekker trainen en op het veld staan. Dit is dus even een moeilijk momentje, maar ik moet hier doorheen. En ik moet ervoor zorgen dat mijn conditie op peil blijft.”

Ondertusse­n kunnen zijn concurrent­en in de spits Nikos Karelis en Marcus Ingvartsen vol hun kans gaan. “Concurrent­ie is doodnormaa­l”, komt hij meteen tussen. “Ik ben out en kan daar niks aan veranderen. We zitten hier allemaal om voor de club te presteren. Als ik terug ben, zullen we wel zien wat de trainer beslist. Wanneer dat precies gaat zijn? Ik kan je geen precieze datum garanderen, wel dat ik sterker terug zal komen. In de tussentijd steun ik mijn teammaats. De match in Zulte Waregem heb ik op televisie bekeken, maar zondag tegen Standard ben ik in het stadion. Een pronostiek? Ik neem er even mijn glazen bol bij, want - let maar op - wat ik voorspel, zal uitkomen: 3-1.”

Waarom zou ik mopperen? Na de operatie gaat het elke dag beter. Ik voel me al comfortabe­l genoeg om te lopen en oefeningen te doen

Ally SAMATTA

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Met stabilisat­ie- en krachtoefe­ningen revalideer­t Ally Samatta in de Genkse fitnesszaa­l.
FOTO JEFFREY GAENS Met stabilisat­ie- en krachtoefe­ningen revalideer­t Ally Samatta in de Genkse fitnesszaa­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium