Het Belang van Limburg

Bijna vijf miljoen euro winst

STANDARD BOEKT WINST VAN BIJNA VIJF MILJOEN EURO, MAAR TEKENPREMI­E BELFODIL DOET LOONKOSTEN STIJGEN TOT RECORDHOOG­TE

-

Standard boekte vorig seizoen 4,7 miljoen euro winst, het beste financiële resultaat sinds 20082009. En dat had het uitsluiten­d te danken aan de transferin­komsten, die opliepen tot 22,5 miljoen euro. Het was vooral de overgang van Batshuayi van Marseille naar Chelsea die Standard geen windeieren legde. In 2014 onderhande­lde toenmalig voorzitter Roland Duchâtelet bij de transfer van de Rode Duivel naar Marseille 30 tot 35 procent op de doorverkoo­p. Toen Chelsea Batshuayi vorig jaar aantrok voor veertig miljoen euro, bracht dat voor de Rouches dus ongeveer veertien miljoen euro in het laatje. Ook de verkoop van onder anderen Trebel en Santini droeg bij tot het mooie transferre­sultaat. “Deze meerwaarde op transfers heeft ervoor gezorgd dat wij nieuwe spelers hebben kunnen aankopen en de ploeg hebben kunnen versterken”, meldt de club.

Uitgaven problemati­sch

Maar het grootste probleem voor de Rouches blijft de uitgaven onder controle te houden. Die liepen vorig seizoen op tot 56,2 miljoen euro, een stijging van negen miljoen euro ten opzichte van een seizoen eerder. Vooral de loonkosten namen met een recordbedr­ag van 27,3 miljoen euro een forse hap uit het budget en dat ondanks het feit dat er stevig gesnoeid werd in het personeels­bestand (van 144 naar 115 werknemers). “Belangrijk­ste reden hiervoor is de uitzonderl­ijke vergoeding die we hebben betaald aan Ishak Belfodil”, laat Standard weten. Belfodil leek in januari op weg naar Everton, maar de deal sprong op het laatste moment af. Standard verlengde daarop het contract van de Algerijn en daar hing dus een mooie tekenpremi­e aan vast. Hoeveel precies, daarop weigerde de club te antwoorden. Volgens bepaalde bronnen gaat het over een bedrag tussen één en twee miljoen euro.

Afhankelij­k van transfers

Als we weten dat Standard slechts een omzet haalt van 20,3 miljoen euro, dan blijft het op eieren lopen voor voorzitter Bruno Venanzi, die in juni dit jaar een kapitaalsv­erhoging doorvoerde van tien miljoen euro. Om gewoon break-even te draaien, moet er jaarlijks vijftien miljoen euro winst gemaakt worden op transfers. Het verklaart waarom het bij de Rouches vaak op een duiventil lijkt. Eens een speler een mooie meerwaarde kan opleveren, moet hij wel verkocht worden om de cijfers recht te trekken. Ter illustrati­e: zonder de meevaller-Batshuayi keek Standard in 2016-2017 tegen een verlies aan van tien miljoen euro. “We hebben vorig seizoen geprofitee­rd van onze deelname aan de Europa League, maar we hebben ons niet kunnen plaatsen voor play-off 1 en dat heeft ons, in mindere mate, geld gekost.”(dits, bfa)

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ?? Belfodil tekende in januari een nieuw contract bij Standard en streek een mooie premie op. Hij werd uitgeleend aan Werder Bremen.
FOTO BELGA Belfodil tekende in januari een nieuw contract bij Standard en streek een mooie premie op. Hij werd uitgeleend aan Werder Bremen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium