Het Belang van Limburg

“Hoe meer Belgen, hoe meer geld”

CLUB BRUGGE-CEO VINCENT MANNAERT WIL BELONINGSS­YSTEEM VOOR PLOEGEN MET VEEL LANDGENOTE­N UITBREIDEN

- Guillaume MAEBE, Michaël VAN DAMME en Frank BUYSE

Er spelen minder Belgen dan ooit in de Jupiler Pro League. 59 procent van de spelers in onze competitie is buitenland­er. Paradoxaal genoeg hebben de Belgen dit jaar wel meer kans op speelminut­en. Club Brugge, één van de ploegen met de meeste ‘Belgische minuten’, wil de Pro League een voorstel doen om het bestaande beloningss­ysteem uit te breiden. Het basisidee: hoe meer Belgen, hoe meer geld. De 130 Belgen die dit seizoen in eerste klasse op het veld kwamen, waren goed voor 34,4 procent van de totale speeltijd. Dat lijkt weinig, maar het is wel drie procent meer dan vorig seizoen, en de eerste stijging na vier voetbaljar­en van zware achteruitg­ang.

De vooruitgan­g is vooral te danken aan de ‘kleinere’ clubs uit onze competitie. Van de traditione­le G5 nestelt alleen Club Brugge zich mee bovenaan deze rangschikk­ing (zie hiernaast). KRC Genk, AA Gent en Standard bengelen onderaan. “Het is het lot van een club met goede Belgen: die worden weggekocht door buitenland­se clubs. En jonge Belgische vervangers ook. Alleen de minder goede Belgen worden ongemoeid gelaten”, aldus AA Gent-manager Michel Louwagie. Maar dat is niet het volledige verhaal. Met Zulte Waregem staat een subtopper bovenaan. En met Club Brugge staat er toch één topper in de top vier van het klassement. Waarom lukt het hen wel? “Wij kijken niet eerst naar het buitenland, maar wel naar eigen land om spelers te halen”, zegt Eddy Cordier, algemeen directeur van Zulte Waregem. “En wij waren allang voor er quota waren zeer Belgisch”, zegt de Brugse CEO Vincent Mannaert. “Die strategie houden we vol.”

Geen Mickey Mouse

Om nog meer Belgen aan minuten te helpen, ligt er binnen de Pro League nu een voorstel op tafel om in de 18-koppige selectie het aantal verplichte voetbalbel­gen (een Belg of een buitenland­er die vóór zijn 23ste minstens drie jaar verbonden is geweest aan een Belgische club) te verhogen van zes naar acht. “Als we die regel gaan verstrenge­n, moeten we opletten dat we geen Mickey Mouse-competitie worden”, reageert Louwagie sceptisch. “Vorig seizoen hadden we nul punten in de Champions League, nu wachten we nog op onze eerste goal.” Vincent Mannaert ziet het anders. “Michel is van mening dat er in België minder talent is dan elders, maar ik zie niet in waarom dat zou zijn. Club gelooft wel meer in het stimuleren van meer Belgen op het veld.” Dat stimuleren kan met geld. Op dit moment bestaat er al een kleine compensati­e voor clubs die een inspanning doen om Belgischer te worden, maar dat kan volgens Mannaert beter. “Nu krijgen die clubs een klein bedrag, haast symbolisch. Misschien moeten we van het tvcontract wat meer geld vrijmaken voor een betere vergoeding. Clubs die dan meer Belgen in de kern hebben of op het veld hebben staan of goed scoren bij andere Belgische parameters, krijgen een grotere beloning.” Op 14 december komt de algemene vergaderin­g van de Pro League opnieuw bijeen. Bij geen enkele ploeg in de Jupiler Pro League komen Belgen meer aan bod dan bij Zulte Waregem. In de eerste helft van de reguliere competitie kregen onze Essevee-landgenote­n samen in totaal 9.258 speelminut­en, verdeeld over vijftien wedstrijde­n. Gemiddeld geeft dat (9.258 gedeeld door 15) 617 Belgische minuten per wedstrijd, op een totaal van 990 minuten (11 spelers maal 90 minuten, we houden geen rekening met blessureti­jd).

Als we die 617 minuten delen door 90 (voor een volledige match), weet je dat er de voorbije maanden op eender welk moment gemiddeld 6,9 Belgen op het terrein stonden bij Essevee. Bij STVV is dat gemiddeld 4,1 bij KRC Genk 2,8. Standard is de slechtste leerling van de klas. Zij gunden Belgen in totaal slechts 3.061 minuten, of gemiddeld 204 minuten (van de 990) per wedstrijd. Gedeeld door 90 minuten geeft dat 2,3: gemiddeld stonden er bij de Rouches dus nog geen twee Belgen op het terrein.

 ?? FOTO PHN ?? Sébastien Pocognoli is bij de Rouches een van de weinige Belgen die in actie komt.
FOTO PHN Sébastien Pocognoli is bij de Rouches een van de weinige Belgen die in actie komt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium