Het Belang van Limburg

“Zonder mijn vader rij ik niet”

SAM CLAES is kampioen, maar loopt niet meer naast zijn schoenen

- Marc CORNELISSE­N

Kartpiloot Sam Claes sloot 2017 af als kampioen in de GK4. Een titel die er niet vanzelf kwam, want Claes is élke dag met zijn sport bezig. “Van 3 tot 15 uur rij ik met de vrachtwage­n, daarna begin ik te sleutelen. Ik ben er dag en nacht mee bezig.” Sam Claes kroonde zich tot kampioen in de Open Schakel-klasse van de GK4, een low budget kampioensc­hap over België en Nederland. In de slotmanche in Genk speelde de 24-jarige Perenaar op safe: twee keer negende en één keer derde volstond na al zijn overwinnin­gen eerder op het seizoen. “De mooiste was die in juli in Genk. Toen pakte ik in de laatste bocht van de laatste ronde de overwinnin­g.”

Dat de titel erin zat, werd pas duidelijk toen Claes in augustus in het Duitse Kerpen twee van de drie races won. “Vanaf dan ben ik er vol voor gegaan. Ik ben elke dag met karten bezig. Ik werk in het transportb­edrijf van mijn vader Roy. Van 3 tot 15 uur ben ik vrachtwage­nchauffeur, daarna duik ik de garage in om te sleutelen. In het weekend rijden we in de kart de stress eruit. Mijn vader is mijn vaste mecanicien. We hebben mooie tijden meegemaakt, maar ook mindere. Racen blijft een mechanisch­e sport en soms heb je pech. Twintig jaar geleden zijn we samen met deze hobby begonnen en we zullen het altijd samen blijven doen. Als mijn vader niet mijn mecanicien is, race ik niet.”

WK in Genk

Drie jaar geleden won Claes al eens het Waalse kampioensc­hap. Maar de karter uit Kleine-Brogel heeft geleerd van de fouten die hij toen gemaakt heeft.

“Ik ben toen naast mijn schoenen gaan lopen door mee te rijden in een grotere competitie boven mijn niveau. Met een klein budget kan je niet winnen van de grote teams en de fabrieken. Dat probeer ik dus niet meer. Ik weet nog niet welke kampioensc­happen ik ga rijden in 2018, maar het WK komt naar Genk en daar focus ik wel op.”

 ?? Foto HBVL ?? Zoon Sam en vader Roy Claes vieren samen hun titel. “In het weekend rijden we de stress eruit.”
Foto HBVL Zoon Sam en vader Roy Claes vieren samen hun titel. “In het weekend rijden we de stress eruit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium