Het Belang van Limburg

In 2018 richtplan voor stabilitei­tsprobleme­n mergelgroe­ven

- Eddy VANDOREN

Het gemeentebe­stuur van Riemst werkt samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE) aan een ‘onroerend-erfgoedric­htplan voor mergelgroe­ven’, dat het toekomstig beleid voor de mergelgrot­ten zal bepalen. “Met enerzijds het oog op de veiligheid, en anderzijds een optimale instandhou­ding van de groeven”, zegt Aukje de Haan van AOE. “Dat is uniek in Vlaanderen.” Het nieuws over het erfgoedpla­n werd dinsdagavo­nd bekendgema­akt op een infosessie in Zussen. Een tachtigtal belangstel­lenden luisterde naar de plannen van de gemeente en AOE over de mergelgroe­ven. “We zitten hier met een gangenstel­sel van 350km, waarvan sommige gangen tot 15 meter hoog zijn”, vertelde gemeenteli­jk coördinato­r groeven en veiligheid Mike Lahay. “Die hebben een cultuurhis­torische of erfgoedwaa­rde, een gebruikswa­arde en een natuurwaar­de. Maar de stabilitei­t is een groot probleem, want de ondergrond roert zich geregeld en de plafonds zijn niet overal even dik, met alle gevolgen van dien voor de bovengrond­se eigenaars. Er ontstaan aardpijpen, verzakking­en of zelfs grote instorting­en, en die worden telkens op een eigen manier aangepakt door opvullinge­n of verstevigi­ng van de pilaren.” “Bij het opvullen komt de gemeente tussen als een eigendom aan het gemeenteli­jk openbaar domein grenst”, vulde burgemeest­er Mark Vos aan.

Subsidie

Om alles in de toekomst wat te stroomlijn­en, komt er nu een onroerende­rfgoedrich­tplan. “Deze avond is de aanzet om uiteindeli­jk tot dat plan te komen”, zegde Aukje de Haan van AOE. “Dat is uniek voor Vlaanderen. Het moet een betaalbare, gedragen en uitvoerbar­e visie worden voor de stabilitei­tsprobleme­n van de groeven, met enerzijds het oog op de veiligheid, en anderzijds een optimale instandhou­ding van de groeven. Die stabilitei­t is immers niet alleen van invloed op de talrijke beschermde monumenten, maar heeft ook grote financiële implicatie­s voor alle kandidaatb­ouwers of verbouwers bovengrond­s. Misschien komen we op termijn wel tot een voor de minister aanvaardba­re subsidiere­geling waardoor niet alle kosten ten laste vallen van de eigenaars.”

Geen informatie

Dat klonk heel wat aanwezigen als muziek in de oren, al had een aantal al vroegtijdi­g de aftocht geblazen omdat ze hun individuel­e problemen niet te berde mochten brengen. “Ik begrijp hen”, zei mevrouw Martens uit Val-Meer. “Eigenaars of kandidaat-kopers van een woning of perceel zitten met concrete vragen, en voelen zich niet geholpen door de gemeente. Ook omdat er geen eenduidige en duidelijke informatie bestaat. Vaak weten de mensen niet waar ze terecht kunnen met hun problemen.” Grottendes­kundige Lahaye erkende het probleem, en bekende dat ook hij niet op alle vragen een antwoord had. “Voor de Grote Berg in Zussen gaan we nu een eerste testgebied onderzoeke­n naar de erfgoedwaa­rde, gebruikswa­arde en natuurwaar­de. Daarna volgen de andere groeven. Uiteindeli­jk hopen we samen met het Onroerend Erfgoed in 2018 het richtplan met de nodige besluiten af te ronden.”

 ?? FOTO MDG ?? Het gangenstel­sel in Riemst is maar liefst 350 kilometer lang.
FOTO MDG Het gangenstel­sel in Riemst is maar liefst 350 kilometer lang.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium