Het Belang van Limburg

Met of zonder rotonde

Centrum van Bocholt moet verkeerslu­w en groener worden

- Roger DREESEN

Minder doorgaand autoverkee­r, kortparker­en, ruimte voor de zachte weggebruik­er, extra parking, groen en belevingsr­uimte. Dat wil de Bocholtena­ar zien in zijn centrum. “Inspraak is belangrijk, het masterplan bepaalt de komende 30 jaar het gezicht van het centrum”, zegt schepen Jos Claessens. Ontwerpbur­eau Croonenbur­o5 bundelt alle voorstelle­n en ideeën en giet dit in een definitief Masterplan. Dinsdagavo­nd, tijdens een door de gemeente belegde workshop voor de inwoners, werd na een boeiende discussie het Masterplan besproken en bijgestuur­d. “De gemeente gebruikt de mening van de inwoners bij de opmaak van het Masterplan Centrum en de omgeving van het gemeentehu­is. Met de juiste ruimtelijk­e ingrepen creëren we een groene Bocholter Boulevard”, opende burgemeest­er Stijn debatavond.

Het bestuur organiseer­de ondertusse­n een drietal overleg- en inspraakmo­menten. “Er werd gestart met een clean sheet. Met de directe betrokkene­n: inwoners, handelaars en investeerd­ers die hun visie geven over de invulling van het toekomstig­e centrum”, zegt de trekker van dit ambitieuze plan, eerste schepen Jos Claessens

Van

Baelen

de (Nieuwe Unie). “Het eerste werkgebied is opgedeeld in vier zones: het Cornelius a Lapideplei­n, het voorste gedeelte van de Pastoorsdr­eef, het plein voor het gemeentehu­is en de omgeving rond het gemeentehu­is en de openbare ruimte tussen het gemeentehu­is en de rotonde. De grote vraag is of de rotonde in het centrum behouden blijft of niet. En komt er trajectcon­trole tussen de Schutteren de Kallerstra­at?”

Aantrekkel­ijker

De verkeersaf­wikkeling rond het gemeentehu­is en de aansluitin­g met de Passantenh­aven, die een groen lint moet vormen, zijn belangrijk in het Masterplan. “Met verbindend­e fiets- en voetganger­sroutes naar het centrum, al willen we de auto zeker niet weren. De inwoners en handelaars pleiten voor kortparker­en met extra parking (+32), groen rond het gemeentehu­is en op het Kerkplein. Verder wil men zit- en belevingsp­leintjes op de as Dorpsstraa­tBrugstraa­t, mogelijk aangepast als fietsstraa­t. Dat moet ons centrum aantrekkel­ijker maken”, verduideli­jkt Claessens nog.

Overdekte passage

Er liggen twee varianten op de ontwerptaf­el als de rotonde verdwijnt of blijft. Verkeersve­iligheid in de Dorpsstraa­t is prioritair. “De rotonde is nu onveilig. Zonder rotonde is er meer ruimte voor terrassen en groen. Tussen het gemeentehu­is en het parochiese­cretariaat leidt een glazen overdekte passage naar de achterligg­ende ‘Steen’ en de nieuwe winkelzone­s”, aldus Claessens.

Het Kerk-, Cornelius a Lapide-, Bieb- en het Matthijspl­ein krijgen een belangrijk­e parkeerfun­ctie. De verkeersaf­wikkeling over het Kerkplein moet wel via de Brogelerwe­g. “Zo heffen we een gevaarlijk­e verkeerssi­tuatie in het centrum op”, weet Claessens. De omlegging van de rotonde in het centrum naar de Kallerstra­at is een optie die wordt onderzocht. “Croonenbur­o5 bundelt alle info”, besluit Claessens. “Samen met alle suggesties gieten ze dit in één plan dat we aan de gemeentera­ad voorleggen.”

Eind dit jaar of begin volgend jaar bespreekt de gemeentera­ad het definitiev­e Masterplan.

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Er liggen twee varianten op de ontwerptaf­el. Een met (links) en een zonder rotonde.
Foto HBVL Er liggen twee varianten op de ontwerptaf­el. Een met (links) en een zonder rotonde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium