Het Belang van Limburg

Meerderhei­d wil platanen weg

ENQUÊTE:

- Chris NELIS

Exact 41 procent van de wijkbewone­rs van Waterschei is voor het kappen en vervangen van de platanen op korte termijn (binnen de tien jaar). 34 procent wil dan weer dat die vervanging gespreid wordt over een periode van dertig jaar. Bijna 7 procent wil de bomen sterk snoeien en ruim 6 procent is voor het om en om kappen van de platanen. Dat blijkt uit het grootschal­ige onderzoek dat de stad in de wijk liet uitvoeren. Een beslissing wordt pas in maart 2018 genomen. De platanen zijn al jaren onderwerp van discussie. Zodanig zelfs dat de wijk grosso modo in twee kampen verdeeld kan worden. Voor en tegen het kappen van de platanen. Daarom besliste de stad om een eerdere beslissing om 400 platanen te kappen en te vervangen door jonge exemplaren te laten varen en uit te zoeken wat de bewoners van de wijk nu juist willen. “Om tot een zo correct mogelijk resultaat te komen hebben we een participat­ietraject opgestart rond de toekomst van de laanbomen”, zegt schepen van Wijkontwik­keling Gianni Cacciatore (Pro Genk).

“We hebben vijftien enquêteurs op pad gestuurd om aan te kloppen bij elk van de 412 woningen in de wijk. Als de mensen niet thuis waren, gingen ze nog een tweede keer terug. En als ze er dan nog niet waren, kregen ze een briefje in de bus met de vraag contact op te nemen. We hebben 265 mensen bereikt via een persoonlij­k gesprek dat gemiddeld een uur duurde. Daarnaast hebben we informatie­dagen en buurtdialo­gen georganise­erd met aandacht voor zowel de voor- als de nadelen van de platanen in de wijk.”

De helft van de bewoners geeft aan dat ze het een belangrijk onderwerp vinden. Ook bewijst de bevraging dat na de informatie­rondes de ideeën nog altijd verdeeld zijn. Zo wil 41 procent binnen een termijn van tien jaar de bomen kappen en vervangen door nieuwe exemplaren. 34 procent

Op 24 januari komen we weer samen om uit te zoeken wat het beste toekomstsc­enario is en in maart nemen we een beslissing

Wim DRIES Burgemeest­er

 ?? FOTO CN ?? Voor het eerst kan het aantal voor- en tegenstand­ers van de kap van de platanen in Waterschei in cijfers worden uitgedrukt.
FOTO CN Voor het eerst kan het aantal voor- en tegenstand­ers van de kap van de platanen in Waterschei in cijfers worden uitgedrukt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium