Het Belang van Limburg

Oppositie vóór fusies, maar niet in Pelt en Oudsbergen

Hoongelach voor N-VA in provincier­aad

- Guy THUWIS

De provincier­aad heeft gisteren een dertigtal subsidies en beleidsorg­anen voor cultuur, welzijn en jeugd afgeschaft. Allemaal bevoegdhed­en die volgend jaar naar Vlaanderen gaan. Tijdens de traditione­le ‘standpunte­n van de fracties’ hadden alle partijen aandacht voor de nieuwe rol van de provincie. Het standpunt van de N-VA zorgde voor hoongelach. N-VA’er Hendrik Verbrugge heeft al wat last van verkiezing­skoorts. Hij wist tijdens zijn toespraak iets te zeggen over de toekomst van alle gedeputeer­den – behalve die van Jean-Paul Peuskens – en wist ook dat de volgende coalitie in de provincie en in Hasselt al beklonken is tussen CD&V, sp.a, Open Vld en Groen. Daar kwam weinig commentaar op. Maar de zienswijze van de N-VAfractie op de toekomst van de lokale besturen in Limburg, werd op de meerderhei­dsbanken weggehoond. “Wij zijn voor een sterk en welvarend Vlaanderen en sterke gemeenten, zònder provincie”, Hendrik VERBRUGGE

Fractielei­der N-VA betoogde Verbrugge. “Jullie zijn conservati­ef en willen de gemeenten klein houden. Wij willen sterke gemeenten die niet door een tussennive­au worden bevoogd.” Maar toen het over de twee enige fusies in Limburg ging, sloeg Verbrugge een andere toon aan: “Oudsbergen en Pelt zijn louter vanuit een politiek opportunis­me tot stand gekomen door burgemeest­ers die hun eigen positie en meerderhed­en willen behouden. Ze waren wel verstandig genoeg om de bonus van 500 euro schuldverl­ichting per inwoner tevens mee te nemen.” De sneer werd vooral op de CD&V-banken weggehoond.

Eenzelfde betoog bij Vlaams Belang waar fractielei­der Wim De Meester vaststelde dat de vrijwillig­e fusies veel te weinig succes gekend hebben. “Na het onvermijde­lijke verdwijnen van de provincie, heeft Limburg nood aan sterkere gemeenten. Dit is schuldig verzuim van de politici. Pelt en Oudsbergen daarentege­n zijn louter politieke CD&V-fusies.”

Hervorming­srust

Als het van de huidige meerderhei­dspartijen afhangt, heeft het provincieb­estuur nog wel een mooie toekomst. “CD&V kiest ondubbelzi­nnig voor het behoud van de provincie”, stelde fractielei­der Anne Cuypers. “We vragen nu hervorming­srust voor onze gemeenten en provincie en verzetten ons tegen een verdere inperking van hun bestuurskr­acht. Besturen zo dicht mogelijk bij de mensen, is ons motto.”

Belastingv­erlaging

Fractielei­der Kelly Linsen (sp.a) vond inspiratie in het klimaatpla­n om de toekomst van de provincie te omschrijve­n. “Mitigatie en adaptatie. We zullen maatregele­n moeten nemen om wat te matigen en ons adapteren want we staan voor grote veranderin­gen. Maar de provincie blijft als streekgeri­cht intermedia­ir bestuur wel de verbindend­e factor over alle regio’s.” Voor Open Vld moet de huidige hervorming op termijn ook lagere belastinge­n opleveren. “De toekomst van de provincie zal slank zijn of zal niet zijn”, aldus fractielei­der Frederick Vandeput. “Er worden nu weer een dertigtal beleidslij­nen overgedrag­en aan Vlaanderen. We vragen ons af waar de beloofde besparing zit? Ook die moet worden omgezet in een belastingv­erlaging.”

XPelt en Oudsbergen zijn louter vanuit politiek opportunis­me tot stand gekomen, door burgemeest­ers die hun eigen positie en meerderhed­en willen behouden

 ?? Foto
HBVL ?? Deze visualisat­ie van het fruitspoor zorgt voor ongerusthe­id in Kuttekoven.
Foto HBVL Deze visualisat­ie van het fruitspoor zorgt voor ongerusthe­id in Kuttekoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium