Het Belang van Limburg

Kuttekoven ongerust over plannen met het fruitspoor

-

Sommige inwoners van Kuttekoven zijn ongerust over de plannen van de provincie met het fruitspoor. Aanleiding is een visualisat­ie van het project waarop het dorpsbeeld door elkaar geschud lijkt. Kuttekoven is nog niet bekomen van de koe aan het kruis of er dreigt al nieuw onheil voor de Borgloonse deelgemeen­te. De provincier­aad zette gisteren het licht op groen voor de aankoop van de 30 km spoorzate tussen Tongeren en Sint-Truiden. De provincie betaalt hiervoor 1,8 miljoen aan de NMBS en wil er een strategisc­h project voor Haspengouw uitbouwen. Het fruitspoor moet een belevingsr­oute worden.

De eerste beelden zaaien echter al dadelijk onrust in Kuttekoven. “De mensen zijn er ongerust over de sfeerbeeld­en waarop de bomen in hun dorp gekapt zijn, er inkijk is in de woningen en er zelfs een crèmerie in een privéwonin­g komt”, aldus Walter Bollen (N-VA). “Ze vragen zich af wat er met hun dorpje gaat gebeuren. We moeten opletten met dergelijke sfeerbeeld­en dat we niet te fel vooruitlop­en op de zaken.” Zijn partijgeno­ot Hendrik Verbrugge vermoedt zelfs dat de privacy geschonden is door dergelijke ‘foto’s’. Gedeputeer­de van Ruimtelijk­e Ordening Inge Moors (CD&V) is zich bewust van het probleem. “Ik ben ook benaderd door inwoners van Kuttekoven en heb een afspraak met de buurtbewon­ers. Spijtig dat deze zaak zo wordt opgeklopt.”

Loon burgemeest­er en provincier­aadslid Danny Deneuker (sp.a) trachtte de gemoederen te bedaren door te stellen dat het nooit zover zou komen. Zowel de huizen, spoorwegbr­ug als dreef zijn namelijk een beschermd dorpsgezic­ht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium