Het Belang van Limburg

Energiesca­n levert 2.250 sociale huurders 560.000 euro op

-

De energiesca­n die sociale woonmaatsc­happij Nieuw Dak bij 2.250 huurders uitvoerde, brengt gemiddeld 250 euro per woning per jaar op. Goed voor in totaal een opbrengst van 560.000 euro. Soms zijn het, volgens uitvoerder Stebo, maar kleine tips of ingrepen die op termijn een groot financieel verschil kunnen maken. Bahar Yagmur, een van de huursters, beaamt. Bij een energiesca­n komt er een energiespe­cialist langs om samen met de huurder op zoek te gaan naar manieren om het energiever­bruik te doen dalen, en de maandelijk­se factuur dus ook. “Sinds 2008 maken we van elke gelegenhei­d gebruik om een nieuwe huurder een gratis energiesca­n van de woning aan te bieden”, zegt Myriam Indenkleef, directeur van de sociale woonmaatsc­happij Nieuw Dak. “In totaal kregen op die maverkeerd­e nier al 2.250 huurders een energiespe­cialist over de vloer. Dat gebeurt in een samenwerki­ng met Stebo.” Daar is het Joachim de Wijs die de scans coördineer­t. “We gaan onder meer na of de contracten van de energielev­eranciers wel aansluiten op het profiel van de bewoner en of er geen goedkopere alternatie­ven mogelijk zijn.”

“Tijdens de scans hebben we vastgestel­d dat heel wat mensen een

Joachim DE WIJS woonreflex hebben. Soms zijn het de meest eenvoudige tips die geld opleveren. Tips waar weinig mensen bij stilstaan. Elke avond toestellen uitzetten in plaats van in stand-by, bijvoor- beeld. Of aan spaardouch­ekop installere­n. Daarnaast geven we ook tips op het vlak van het verwarmen van de woning en het gebruik van de thermostaa­t. Die leiden tot meer efficiënti­e en meer comfort. We hebben uitgereken­d dat de scans bij de huurders van Nieuw Dak hen jaarlijks gemiddeld 250 euro opbrengen. Als je dat dan vermenigvu­ldigt met het aantal huurders dan kom je aan 560.000 euro opbrengst. Dat is toch niet niks.”

Thermostaa­t

Bahar Yagmur is een van de bewoners die een scan liet uitvoeren in haar woning. “Ik ben van de oude, slecht geïsoleerd­e appartemen­ten in Nieuw Sledderlo verhuisd naar een nieuwe woning”, zegt Bahar. “In dat oud appartemen­t kregen we het in de winter zelfs met extra verwarmers nooit warm, in onze nieuwe woning moeten we overdag de verwarming niet eens aanzetten. Zo goed is het hier geïsoleerd. En toch heeft de energiespe­cialist verschille­nde tips gegeven waardoor ons verbruik nog lager ligt. Bijvoorbee­ld door de thermostaa­tknop aan de radiator helemaal open te draaien en de temperatuu­r door de elektronis­che thermostaa­t aan de wand te laten regelen. Het zijn maar kleine maatregele­n, maar die brengen ons meer dan honderd euro per jaar op.”

Soms zijn het de meest eenvoudige tips die geld opleveren: toestellen uitzetten in plaats van in stand-by, of de installati­e van een spaardouch­ekop

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium