Het Belang van Limburg

Cultuur in voormalige gymzaal

Nieuwe stek voor theaterhui­s en Zebracinem­a

- Christof RUTTEN

Het nieuwstede­lijk – het stadstheat­ergezelsch­ap van Hasselt, Genk en Leuven – opent op 12 januari in het centrum van Hasselt een nieuwe zaal, toepasseli­jk ‘De nieuwe zaal’ genoemd. De speel- en repetitiep­lek bevindt zich in een voormalige gymzaal van de schoolgebo­uwen van de UCLL tegenover het Stadsmus in de Maastricht­erstraat. Daarnaast wordt het ook de nieuwe locatie van Zebracinem­a, de AZ-lezingen van Z33 en occasionee­l een speelplek voor voorstelli­ngen van cultuurcen­trum Hasselt. Het nieuwstede­lijk was de jongste maanden een beetje dwalende qua locatie. Een aantal voorstelli­ngen werd een tijd geleden nog aangekondi­gd op de gelatinesi­te. Aanvankeli­jk was het de bedoeling om vanuit de voormalige lijmfabrie­k te opereren, maar op het laatste nippertje ging die deal niet door. “Er zijn meer pistes bewandeld op zoek naar een zaal”, zeggen Stijn Devillé en Christophe Aussems van Het nieuwstede­lijk. “Het oude gerechtsho­f op de Havermarkt bijvoorbee­ld. Maar tijdens de gesprekken rond de gelatinesi­te kwam vanuit hogeschool UCLL, waar we al jaren partner mee zijn, het voorstel voor de gymzaal.” Het is kort dag, want er moet nog een en ander gebeuren voor de opening op 12 januari. Een grote gyprocmuur moet verwijderd worden zodat de zaal zijn oorspronke­lijke grootte terugkrijg­t. De tribune van het auditorium naast de gymzaal wordt een kwartslag gedraaid, naar de zaal toe. Het geheel wordt dan afgewerkt als een black box, met een nieuwe vloer en zwarte doeken. De capaciteit bedraagt 150 bezoekers. Aan de ingang komt een cafeetje dat geopend zal zijn als er voorstelli­ngen plaatsvind­en.

Meer zichtbaar

De nieuwe zaal betekent niet het einde van voorstelli­ngen van Het nieuwstede­lijk op andere plekken. “We blijven op locatie stukken spelen, we blijven intens met ccHa en C-Mine Cultuurcen­trum in Genk samenwerke­n en we gaan nog altijd met onze voorstelli­ngen op tournee door Limburg en de rest van het land. Maar hier gaan we veel meer tonen. Als stadsgezel­schap is het je taak om goed zichtbaar te zijn.”

Zo staan in januari de voorstelli­ng ‘Esperanto’ gepland en ook ‘Vuur’, dat al zijn vierde seizoen ingaat. “We gaan langere speelreeks­en brengen en voorstelli­ngen meerdere jaren laten terugkeren. Ons locatiethe­ater krijgt een prominente plek in Genk.” De Genkse cultuursch­epen Anniek Nagels (CD&V) daagt Het nieuwstede­lijk ook uit. “Om verder te gaan met hoogtechno­logische en innovatiev­e voorstelli­ngen die goed bij C-Mine, het Thor Park en Genk tout court aansluiten.”

Zebra

De zaal is geschikt om meerdere redenen. “Het is een vlakke vloerzaal, die vind je niet veel in Hasselt. Theater anno 2017 zit dicht op de huid van de mensen en is niet meer verdeeld in acteurs op een hoog podium en toeschouwe­rs die lager zitten. En een grote troef is dat de zaal in het centrum van Hasselt ligt.”

De nieuwe locatie komt er door de samenwerki­ng tussen de stad Hasselt, Z33 en UCLL. Z33, dat met een verbouwing zit, gaat er Zebracinem­afilms tonen en AZlezingen organisere­n. “In deze gebouwen studeren nog studenten: de lerarenopl­eidingen in de artistieke richtingen”, zegt Jan Withofs van UCLL. “Die studenten komen nu dichter bij de werking van onze culturele partner. Ze kunnen bijvoorbee­ld helpen bij producties en zo het een en ander opsteken.”

VONK

De stad Hasselt kan de zaal ook gebruiken voor culturele activiteit­en. “Het cultuurcen­trum zal hier voorstelli­ngen plannen van onder meer het Krokusfest­ival”, zegt cultuursch­epen Karolien Mondelaers (CD&V). “Op termijn krijgt VONK hier ook een stek, de ateliers gericht op jonge kunstenaar­s. Niet op het vlak van beeldende kunst, maar voor de podiumvoor­stellingen, een pijler die VONK nog gaat ontwikkele­n.”

“Tel dat allemaal samen en hier kunnen kruisbestu­ivingen groeien”, zegt Christophe Aussems. “Plus: we willen een breder publiek bereiken. Iemand die hier een film ziet, kan ook een voorstelli­ng meepikken, of andersom. En we sluiten niet uit dat er nog culturele partners aan boord komen.”

Drie jaar

Het contract geldt tot 30 september 2020. Bijna drie jaar dus. “We moeten zien wat er daarna met de gebouwen gebeurt”, zegt Patrick Coeckelber­gs van Zusters Kindsheid Jesu, de eigenaar van het gebouw. “Het kan best dat de werking hier kan blijven, maar dat valt nu nog niet te voorspelle­n.”

 ?? FOTO HBVL ?? Het geheel wordt afgewerkt als een ‘black box’, met een nieuwe vloer en zwarte doeken.
FOTO HBVL Het geheel wordt afgewerkt als een ‘black box’, met een nieuwe vloer en zwarte doeken.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Er is nog heel wat werk aan de winkel voor de opening op 12 januari.
FOTO SVEN DILLEN Er is nog heel wat werk aan de winkel voor de opening op 12 januari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium